Zora 28.09.2023 14:15 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly


V Česku fungujú potraviny bez personálu, kde sa obslúžite sami. O ich zavedení u nás uvažuje tento reťazec

27. 9. 2023

Nakupovanie budúcnosti je tu. Automatizované predajne, v ktorých nenájdete personál a obsluhujete sa sami, zrejme čoskoro budú aj u nás. Ich otvorenie nevylučuje jeden z obchodných reťazcov. V susednom Česku fungujú takéto typy predajní už nejaký čas a pribudnúť majú ďalšie desiatky. Prínosom by mohli byť pre malé obce, kde potraviny chýbajú.

Sú otvorené nonstop a bez obsluhy. Aplikácia v mobile, ktorá je prepojená s vašou platobnou kartou, je vstupenkou do predajne budúcnosti.

Môžete nakupovať, potom si to všetko sami nablokujete, zaplatíte a cez kód v aplikácii sa opäť dostanete von. Na prípadné krádeže dohliada umelá inteligencia. Keďže sa tam predáva aj alkohol, vstup je až od 18 rokov. V Česku je takýchto predajní už viac ako desať, v budúcom roku by ich malo byť až 70.

Oslovili sme najväčšie obchodné siete na Slovensku, či sa takejto automatizovanej predajne dočkáme aj u nás. Väčšina o tomto koncepte zatiaľ neuvažuje. Jeden reťazec to však nevylučuje.

„Plne automatizované malé obchody na potraviny testujeme v zahraničí, v Rakúsku, Nemecku a v Litve. V súčasnosti zvažujeme, či tento koncept otestujeme aj na Slovensku,“ tvrdí reťazec Billa.

Podľa našich informácií by prvú pilotnú predajňu mohli otvoriť už o niekoľko mesiacov. Takéto obchody by sa mohli osvedčiť na vidieku, v Česku dokonca niektoré vznikli aj ako obecné predajne.

Aj keď zatiaľ na Slovensku žiadny reťazec automatizovanú predajňu nemá, niektoré reťazce už nejaký čas ponúkajú podobnú službu. Tovar si sami nablokujete cez aplikáciu a potom už len prídete k pokladni a zaplatíte.

Rovnako to už zopár rokov funguje aj v niektorých obchodných reťazcoch s potravinami, tovar nablokujete cez aplikáciu a dáte ho rovno do tašky alebo vozíka. Ušetríte tak čas vykladaním tovaru pri pokladniach.

Supermarkety nám potvrdili, že záujem o tento typ služby medzi zákazníkmi každoročne rastie.

v odkaze je reportáž a názory ľudí

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.