Milo 28.09.2023 14:52 Zobraziť v diskusii

Re: Správy o cirkvách

O evanjelckej cirkvi v Nemecku na príklade.

Evanjelické noviny

Ekumenické kazateľské ocenenia pre Nathalie Schuler a Luisu Neubauer

Za ich úsilie na Christopher Street Day a za ochranu klímy sa cena za kázeň v roku 2023 udeľuje Nathalie Schuler, študentke teológie, a klimatickej aktivistke Luise Neubauerovej.

26. septembra 2023

Luisa Neubauer na norimberskom cirkevnom kongrese

Cenu za kázeň za „najlepšiu kázeň“ tento rok získava študentka starokatolíckej teológie Nathalie Schuler, v kategórii „celoživotné dielo“ aktivistka Piatkov pre budúcnosť (Fridays for future) Luisa Neubauer. Odovzdanie ceny za kázeň sa uskutoční za prítomnosti ocenených 16. októbra v zámockom kostole v hlavnej budove Univerzity v Bonne .

V priebehu niekoľkých rokov zohrala 27-ročná klimatická aktivistka Luisa Neubauerová významnú úlohu pri formovaní povedomia o úlohe spoločnosti zachovať stvorenie v nemecky hovoriacom svete. Podľa názoru poroty sa pri bližšom pohľade zistí, že Neubauerovej prejav a myslenie obsahuje viacero leitmotívov, ktoré sú štrukturálne analogické k náboženským kontextom a existenciálnym otázkam. To zase významne prispieva k dnešnej kultúre kázania počas globálnej klimatickej krízy.

Kázeň Nathalie Schulerovej ku Dňu Christophera Streeta

Porotu zaujala kázeň Nathalie Schulerovej v bohoslužbe ku Christopher Street Day (2023 svojou „teologicky podloženou, vecne diferencovanou a rétoricky obratnou komunikáciou“. V predvečer sviatku svätého Jána sa otázky v biblickom texte o identite Jána Krstiteľa a jeho odpovediach prelínali so skúsenosťami prítomnej kongregácie, keď sa spochybňuje ich identita. Základná dôvera, sebarelativizácia a účasť na budúcich Božích cestách sa stávajú pochopiteľné ako dynamika kresťanskej viery.

--

Christopher Street Day ( CSD ) je každoročná európska oslava a demonštrácia LGBTQ+ , ktorá sa koná v rôznych mestách po celej Európe za práva LGBTQ+ ľudí a proti diskriminácii a vylúčeniu. Je to nemecký a švajčiarsky náprotivok k Gay Pride alebo Pride Parades . Rakúsko ich Pride Parade nazýva Dúhový sprievod . Najvýznamnejšími podujatiami CSD sú Berlin Pride , CSD Hamburg , CSD Kolín nad Rýnom , Nemecko a Zürich vo Švajčiarsku .

--

Luisa Neubauer

(niekedy nazývaná nemeckou Gretou Thunberg) sa narodila v Hamburgu. Jej stará mama Dagmar Reemtsma (nar. 1933 ako Dagmar von Hänisch) [5] [6] bola niekoľko rokov vydatá za Feiko Reemtsma z cigaretového impéria Reemtsma a v 80. rokoch sa zapojila do protijadrového hnutia. Senzibilizovala Luisu Neubauerovú ku klimatickým problémom a dala jej podiel v družstve taz . Jej sesternica Carla Reemtsma je tiež klimatickou aktivistkou. [9]


Rodina Reemtsma sa stala jednou z najbohatších v Európe aj vďaka tomu, že ich firma na výrobu cigariet počas nemeckej okupácie Krymu 1942-1944 nechala pestovať tabak formou nútených prác (vrátane detských) a exkluzívne zabezpečovala dodávky cigariet pre Wehrmacht.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.