Zora 28.09.2023 20:04 Zobraziť v diskusii

Re: Zaujímavé odkazy


25.9.23

Otevřeně přiznávají, že jsme na pokraji "poslední války"

Většina Američanů vůbec netuší, jak blízko jsme nemyslitelnému. Přestože vůdci po celém světě prodělali opravdu těžký případ válečné horečky, naprostá většina z nás ve Spojených státech je zcela přesvědčena, že všechno nějak dopadne. Většina z nás věří mluvícím hlavám v televizi, když nás ujišťují, že naši politici mají vše pod kontrolou a že je krajně nepravděpodobné, že by došlo k jadernému konfliktu. Ale na druhé straně zeměkoule to vidí úplně jinak. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý v OSN prohlásil, že svět se dostává na pokraj „poslední války“...


--

21.9.23

Filip Šebesta: Iluze věčného nepřátelství

"Dehumanizace nepřítele je klasickou součástí válečné propagandy. Je to pochopitelný jev a logická reakce, ale u válčících stran. My, kteří nejsme přímými účastníky konfliktu, bychom si měli přeci jen umět udržet alespoň elementární odstup. Což vůbec neznamená lhostejnost vůči utrpení!"

"Iluze věčného nepřátelství neumožňuje nic jiného než porazit protivníka na hlavu. Jednání je za takových okolností zradou stejně jako kompromis, který by přineslo. Takové jednání ale přijde a přijde i onen kompromis, ať už bude vypadat jakkoli. Bude to také první krok na cestě k normalizaci vztahů obou válčících stran. I k té nakonec dojde, i když si to všichni dnešní válečníci naprosto neumí představit. Bude to také ale první krok k demontáži oné iluze o věčném nepřekonatelném nepřátelství."

"Mnoho lidí by udělalo dobře, kdyby alespoň na chvíli zvedli hlavy od svých sociálních sítí a věnovali místo sledování válečné propagandy chvíli času třeba právě čtení Remarqua. Je naprosto relevantní a aktuální. Příklad první světové války bohužel ukazuje, že ani zastavení faktického postupu obou válčících stran k automatickému jednání o míru nevede a že bezesmyslné vraždění může dál pokračovat roky. Věčné nepřátelství je falešná a nebezpečná iluze, která tomu napomáhá."


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.