Milo 29.09.2023 17:07 Zobraziť v diskusii

Re: Zbrojárstvo - o výrobe a predaji zbraní

Fakty v skratke:

Článok sa oplatí prečítať celý, okrem informácií je pozoruhodný aj jeho oslavný tón.

--

Zdieľané hodnoty, spoločná protiraketová obrana

Ministri obrany Yoav Galant a Boris Pistorius v Berlíne.

Imanuel Marcus

V Berlíne boli urobené dva podpisy s historickým významom

 28. septembra 2023

Dvaja ministri obrany stáli na pódiu na ministerstve obrany v Berlíne a bol na to dobrý dôvod. Vyhlásenie o úmysle, ktoré krátko predtým podpísali Boris Pistorius (SPD) a jeho izraelský hosť Yoav Galant, nebolo o ničom menšom ako o bezpečnosti Európy pred potenciálnou hrozbou zo strany rakiet. A v tomto prípade je to maličký Izrael ako technologická superveľmoc, ktorý pomáha vytvárať ochranný štít.

„Je to bez preháňania historický deň pre naše dva národy,“ vysvetlil Pistorius, hostiteľ. "Súhlasíme. Systém Arrow pripraví nemeckú protivzdušnú obranu na budúcnosť. Je to jeden z najlepších, ak nie najlepší systém.“ Nemecký minister, ktorý je v tomto úrade len od januára, vyzeral viditeľne spokojný.

PROTIVZDUŠNÁ OBRANA »S Arrow garantujeme ochranu proti balistickým raketám. A opäť vidíme, že je to dôležité, najmä vzhľadom na súčasnú situáciu ohrozenia,“ zdôraznil Pistorius. »V každodenných ruských útokoch na Ukrajinu vidíme, aká dôležitá je vo všeobecnosti protiletecká obrana, aj keď rakety dlhého doletu v tejto vojne doteraz nehrali rolu. Ale protiletecká obrana je nevyhnutná. A hlavne pre nás tu v strede Európy.“

Prostredníctvom dohody o systéme Arrow 3 Izrael „veľmi dôležitým spôsobom prispieva k našej bezpečnosti v Nemecku, k našej bezpečnosti v Európe, k bezpečnosti nášho vzdušného priestoru.“ Vyhlásenia tohto druhu na ministerstve obrany boli zatiaľ len vyrobené v súvislosti s oveľa väčšími dodávateľmi zbraní, ako sú Spojené štáty americké.

Minister Pistorius má veľké plány s Arrow 3, ktorého prvé komponenty budú stáť na začiatku štyri miliardy eur: „Chceme tiež integrovať Arrow do ochranného štítu NATO. Pri obrane proti raketám je obzvlášť dôležitá skutočnosť, že aj naši susedia môžu využívať túto ochranu. Nemecko teraz urobilo prvý krok.

PREKÁŽKU Pistoriusovi uľavilo, že ďalšia prekážka, ktorú treba prekonať, už vlastne neexistuje: „Som veľmi šťastný a vďačný, že rozpočtový výbor v nemeckom Bundestagu súhlasil s objednaním akcií ešte v júni. Pretože aj to k tomu patrí.“ Druhé a rozhodujúce hlasovanie je naplánované na október. OK je takmer isté. »Čím skôr začnete, tým skôr skončíte.«

Boris Pistorius chcel „výslovne zdôrazniť“ „už jedinečnú, veľmi zvláštnu bilaterálnu spoluprácu medzi Izraelom a Nemeckom. A nie je to prvý úspešný projekt, ako príklad uviedol nákup zbraňového prieskumného dronu Heron a systému Trophy pre tank Leopard 2.

Celé to nie je jednosmerka. Výzbroj ide aj opačným smerom. Najnovšie boli do Izraela dodané ponorky s označením „Made in Germany“. "Oceňujeme dobrú spoluprácu medzi izraelským a nemeckým zbrojným priemyslom, ktorá je vynikajúca a osvedčená," zdôraznil Pistorius. »Naša spolupráca je preto plodná a má ideálnu pozíciu pre ďalšie projekty v budúcnosti.«

MIEROVÝ PORIADOK Na tejto úrovni chce federálna vláda ďalej zintenzívniť spoluprácu s Izraelom. Podľa ministra obrany je to „súčasť nemeckej DNA.“ Nemecko a Izrael zdieľajú blízke priateľstvo na všetkých úrovniach. »Som z toho veľmi, veľmi rád a tá spolupráca len ťažko môže byť lepšia. Ruský útok na náš mierový poriadok nám ukazuje, že solidarita národov v priateľstve a solidarite je cenná a dôležitá.“ To platí najmä „pre krajiny, s ktorými zdieľame hodnoty“.

Veľký význam dnešného kroku videl aj Yoav Galant: „Dvami jednoduchými podpismi sme sa dnes zapísali do histórie,“ povedal hosť z Jeruzalema. Sľúbil efektívne a včasné dodanie. Podpísané vyhlásenie o úmysle je „silným dôkazom“, že Izrael a Nemecko sú blízkymi partnermi.

„Vymieňame si vojenské spravodajské informácie a vojenské poznatky,“ hovorí Galant. „Od nadviazania našich vzťahov Nemecko výrazne prispelo k bezpečnosti Izraela.“ Teraz Izrael urobí to isté pre svojho strategického partnera, ktorým je Spolková republika Nemecko.

PARTNERSTVO „Toto je dojímavý moment pre všetkých Židov,“ povedal izraelský hosť v Berlíne. „Vstali sme z tragédie holokaustu a vybudovali sme slobodný, demokratický štát.“ Len 80 rokov po druhej svetovej vojne sú teraz Izrael a Nemecko spojené v partnerstve, ktoré obom národom zabezpečí bezpečnejšiu budúcnosť.

Okrem vzťahov si produkt pochvaľoval aj Yoav Galant: „Systém Arrow 3 je jedným z najpokročilejších svojho druhu na svete.“ Dá sa jednoducho integrovať do existujúcich systémov NATO.

Potom sa ukázalo, že predajná dohoda s Nemeckom je len začiatok: „Izrael je pripravený rozšíriť svoju obrannú a priemyselnú spoluprácu na ďalších globálnych partnerov.“ Izraelské obranné systémy sa dynamicky rozvíjajú, povedal Galant. Súvisí to so skúsenosťami nadobudnutými z toho, že židovský štát sa musel od svojho založenia znova a znova brániť.

Yoav Galant hovoril aj o najväčšom, stále existujúcom nebezpečenstve. Izrael a Nemecko nielenže zdieľajú rovnaké hodnoty, ale čelia aj rovnakým hrozbám.

„Iránsky odtlačok prsta je všade,“ zhrnul to izraelský minister. Varoval, že doterajšie raketové útoky z Hizballáhu a Gazy sú len začiatkom toho, čo sa môže stať. Raketové embargo proti Teheránu vyprší v októbri.

REFORMA SÚDNICTVA Diskutovalo sa aj o reforme súdnictva presadzovanej izraelskou vládou. Yoav Gallant je jediným ministrom v kabinete premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa vyslovil proti plánu. Pistorius sa k sporu nechcel verejne vyjadrovať. Povedal len, že dúfa v dobrú dohodu medzi oboma stranami.

Arrow 3, projekt Israel Aerospace Industries v spolupráci s americkými partnermi, je podľa výrobcu „najvyspelejším systémom protiraketovej obrany na svete“. Dokáže zneškodniť prichádzajúce balistické rakety z veľkej výšky – vrátane tých, ktoré nesú zbrane hromadného ničenia. Preto je v pravom zmysle slova existenčnou súčasťou národnej obrany Izraela.

Viacúrovňový systém je možné neobmedzene rozširovať. Nezávisle pozoruje, deteguje a sleduje balistické strely nadzvukovou rýchlosťou – dokonca aj niekoľko súčasne – predtým, ako ich zameria a zničí. Arrow 3 je kompatibilný s obrannými systémami NATO. Toto je jeden z hlavných nákupných argumentov.

DÔVODY ŠTÁTU Okrem vojenského a politického významu systému protiraketovej obrany je jeho izraelský pôvod viac než zaujímavý. Nielenže je ochrana Izraela štátnym dôvodom z nemeckej perspektívy, ale zdá sa, že to teraz platí aj naopak , ako nedávno poznamenal Oliver Rolofs v komentári pre tieto noviny .

Technológia má však limity. Galant vysvetlil, že systém protiraketovej obrany je veľmi presný. Nemôže však existovať 100% ochrana. „Môžeme dosiahnuť 96 až 97 percent,“ povedal izraelský minister. To znamená: V prípade núdze môže raketa prejsť - napriek Arrow 3.

Podľa Borisa Pistoriusa by časti Arrow 3 mali byť pripravené na použitie do konca roka 2025. K ďalšiemu rozširovaniu komplexného systému by potom malo dochádzať postupne.

https://www.juedische-allgemeine.de/politik/gemeinsame-werte-gemeinsame-raketenabwehr/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.