Zora 30.09.2023 15:16 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán

29.9.23

Na tabuľku kosovskej ambasády v Záhrebe dali nálepku srbskej vlajky

Neznámy páchateľ prilepil v noci na piatok nálepku so srbskou vlajkou na tabuľu s názvom kosovského veľvyslanectva v chorvátskom hlavnom meste Záhreb. Prípad nahlásili tamojšej polícii a ministerstvu zahraničných vecí. Pre tlačovú agentúru HINA to v piatok uviedla poslankyňa za etnické menšiny v chorvátskom parlamente Ermina Lekajová Prljaskajová, informuje TASR.

Poslankyňa odsúdila tento čin ako pokus spôsobiť nepokoj. Informovala tiež, že veľvyslanectvo požiadalo o policajnú ochranu. Podľa nej polícia a ministerstvo zahraničných vecí na hlásenie zareagovali. Vyjadrila nádej, že záznamy z bezpečnostných kamier pomôžu identifikovať páchateľa.

Lekajová Prljaskajová vyhlásila, že to bol provokačný čin, ktorý mal spôsobiť paniku po nedávnych prestrelkách v Kosove, keď bol zabitý kosovský policajt a viacerí srbskí útočníci.

"Dúfam, že Srbi, ktorí žijú v Chorvátsku, sa dištancujú od tohto činu," dodala.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.

--

Srbský politik Milan Radoičič sa priznal k príprave útoku v Kosove

Člen významnej srbskej politickej strany v Kosove sa priznal, že viedol skupinu ozbrojencov, ktorá sa koncom minulého týždňa dostala do konfliktu s kosovskou políciou. Uviedol to v piatok jeho právnik.

Zabitie kosovského policajta a následná prestrelka v kláštore v dedine Banjska neďaleko srbských hraníc znamenali jednu z najvážnejších eskalácií napätia v tejto bývalej separatistickej provincii za uplynulé roky.

Traja srbskí ozbrojenci zahynuli pri niekoľkohodinovej prestrelke s kosovskou políciou po tom, ako prepadli hliadku pri dedine a neskôr sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore.

Milan Radoičič, dlhoročný podpredseda strany Srbská kandidátka (Srpska lista), povedal, že viedol skupinu ťažko ozbrojených mužov do oblasti na severe Kosova v reakcii na údajné represie voči etnickým Srbom zo strany vlády v Prištine.

Radoičič trvá na tom, že konal sám a bez podpory alebo súhlasu srbskej vlády.

"Neinformoval som nikoho v mocenských štruktúrach Srbskej republiky ani v miestnych politických štruktúrach v severnom Kosove," napísal Radoičič v liste, ktorý v piatok na tlačovej konferencii v Belehrade prečítal jeho advokát.

Radoičič uviedol, že zabitie kosovského policajta pri prepade neďaleko srbských hraníc bola "nehoda".

"Smrť policajta bola náhodná a nasledovala po ostrej konfrontácii, v ktorej naši traja kamaráti - hrdinovia - položili životy za slobodu a zachovanie Kosova," napísal Radoičič.

"Nie sme teroristi, sme bojovníci za slobodu nášho ľudu," uviedol v liste, ktorého súčasťou bolo aj jeho oznámenie o tom, že odchádza zo Srbskej kandidátky.

Kosovský minister vnútra Xhelal Svečla začiatkom týždňa obvinil Radoičiča zo zosnovania nedeľňajšieho útoku a zverejnil videonahrávku, na ktorej je údajne podozrivý medzi skupinou ozbrojených mužov v kláštore v obci Banjska.

Srbský prezident Aleskandar Vučič tento týždeň uviedol, že Radoičič sa nachádza v "centrálnej časti Srbska" a že úrady sú pripravené ho vypočuť.

Kosovská vláda obvinila Belehrad z podpory celej operácie, pričom premiér Albin Kurti na sociálnych sieťach napísal, že zbrane a vybavenie použité pri nedeľňajšom útoku "vyrobili srbskí štátni výrobcovia vojenských zbraní".

Radoičič, na ktorého USA uvalili sankcie, je dlho hlavným mocenským činiteľom medzi Srbmi na nepokojnom severe Kosova.

--

USA upozornili, že Srbsko na hranici s Kosovom zhromažďuje vojakov

Washington v piatok upozornil, že Srbsko na hraniciach s Kosovom zhromažďuje svoje ozbrojené sily. Zároveň vyzval Belehrad, aby ich stiahol a zabránil tak destabilizácii situácie po potýčkach kosovských policajtov so srbskými ozbrojencami.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok vyhlásil, že USA zaznamenali rozsiahle nasadenie vojakov pozdĺž srbskej hranice s Kosovom. Belehrad tam podľa neho nasadil delostrelectvo, tanky a mechanizované jednotky. "Vyzývame Srbsko, aby stiahlo tieto sily z hraníc," dodal.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval srbského prezidenta Aleksandara Vučiča na "okamžitú deeskaláciu a návrat k dialógu". Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan zas hovoril s kosovským premiérom Albinom Kurtim.

Vučič priamo nepoprel, že Srbsko nahromadilo svoje jednotky na hranici, no odmietol tvrdenia, že srbské sily sú v pohotovosti.

Severoatlantická aliancia v reakcii na aktuálnu situáciu schválila zvýšenie počtu príslušníkov svojich mierových síl v Kosove známych ako KFOR, povedal Kirby bez ďalších detailov. Neskôr to potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.