Zora 01.10.2023 17:47 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA


30. septembra 2023

Americký shutdown

PETER WEISZahraničné správy

V nedeľu ráno sa to začne. Federálne úrady ostali bez peňazí. A tento rok v rekordnom čase. Rekordný výber daní nafúknutý o exkluzívnu infláciu prejedli SŠA za cca 2 mesiace. Shutdown nie je až tak neznámy jav. Pre bežného občana je to však veľmi nepríjemné a čím dlhšie trvá, tým sú následky horšie. Najmä pre chudobných Američanov a v mestách.


V akom prípade sa opätovne posunie strop a rozbehnú sa tlačiarne na ničím nekryté papieriky?

Tentokrát je podmienka republikánov jasná: stop financovaniu Ukrajiny. NULA, NIČ, ZERO…


Toto sa stalo vo štvrtok:


A dnes je už na stole podmienka, že Ukrajina dostane 0 a vnútorné problémy Ameriky majú byť na prvom mieste. Zrejme bolo video Elona Muska na južnej hranici také virálne, že nelegálna migrácia sa zo dňa na deň stala prioritou číslo jeden. Elon má jednoducho dosah.

V nedeľu po polnoci zatvárajú. Doterajší rekord je o málo viac, ako kalendárny mesiac. Tentokrát to však vyzerá oveľa zaujímejšie. Goldman Sachs to odhadol na 2-3 týždne, ja to vidím vzhľadom na vyslovenú podmienku na zákopovú vojnu. Padne rekord? Ak sa nič neudeje, tak áno. Pritom McCarthy nie je žiaden Trump, vyjednávať sa s ním dá, niekedy dokonca veľmi ľahko. Uvidíme, čo mu Neokoni ponúknu tentokrát.

Kreslo a pukance. Pekný víkend.

Američania by sa mali pripraviť na nekonečné rady na letiskách, mať nakúpené rezervné zásoby pitnej vody a prežiť bez vychádzky do národných parkov. Nízkopríjmové domácnosti prídu o tzv. „child care“. Program výdaja jedla pre najchudobnejších a najmä ľudí bez domova sa po októbri zastaví (The Supplemental Nutrition Assistance Program).

Sociálna poisťovňa (Social Security) bude fungovať len v obmedzenom režime.

Aktualizácia: zaujímavý rýchly taktický zvrat. Demokrati odpoja na 45 dní od financovania Ukrajinu výmenou za federálny rozpočet na 1,5 mesiaca. Zatiaľ bude Zelenský s napätím čakať v suchotách a spoliehať sa, či sa neokonom podaria vyjednávania s McCarthym.

https://akw.sk/americky-shutdown/



Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.