Zora 01.10.2023 18:03 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie


30.9.23

Nikdo není v bezpečí. Paříž zaplavily štěnice, jsou v MHD i kinech

Záběry štěnic v pařížském metru, autobusech nebo kinech zaplavují v posledních dnech sociální sítě. Pařížané volají po okamžitém napravení problému. Ministr dopravy Clement Beaune vydal v pátek prohlášení se sliby, že podnikne potřebné kroky k ujištění a ochraně veřejnosti. Světová média navíc připomínají, že Paříž čekají za několik měsíců olympijské hry.


„Musíte pochopit, že ve skutečnosti nikdo není v bezpečí. Jsou tu samozřejmě rizikové faktory, ale v podstatě můžete štěnice chytit kdekoliv a zanést si je domů,“ cituje server CNN místostarostu metropole Emmanuela Gregoire.

Není to poprvé, co se Francie s takovým problémem potýká. Již před třemi lety počet štěnic prudce stoupl a tamní vláda vytvořila kampaň proti štěnicím včetně speciální webové stránky a telefonní linky. Podle místostarosty ale ani tento plán nemění nic na tom, že do Paříže přicestuje každý den na 3,6 milionu lidí a štěnice se nezastaví na jejím okraji.

Neexistuje žádný zázračný lék

Podle expertky z Francouzského Úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) Johanny Fiteové se jedná o fenomén objevující se ve Francii a téměř všude na světě. „Je to zejména z důvodů častého přesouvání lidí, cestování populace i využívání krátkodobého ubytování, odkud si lidé mohou štěnice přivézt v zavazadlech,“ uvedla.

Prudký nárůst jejich výskytu je podle Fitové způsoben zvýšenou rezistencí štěnic na přípravky proti škůdcům a neexistuje žádná zázračná léčba, jak se štěnic zbavit.

Místostarosta Gregoire se snaží mírnit paniku poté, co značný počet Pařížanů zahlcuje informační linku radnice a firmy specializující se na likvidaci škůdců zaznamenaly prudký nárůst objednávek v rezidenčních oblastech. Gregoire doplnil, že problém se štěnicemi nijak neohrozí nadcházející olympijské hry. Ty se uskuteční v roce 2024.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.