Zora 01.10.2023 21:39 Zobraziť v diskusii

Re: Ázia - ostatné

30.9.23

Prezidentské voľby na súostroví Maldivy vyhral pročínsky kandidát

Prezident ostrovnej republiky Maldivy Ibráhím Muhammad Sulih priznal porážku v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb. Urobil tak po zverejnení oficiálnych výsledkov, podľa ktorých s presvedčivým náskokom zvíťazil jeho pročínsky súper Muhammad Muizzu, ínformuje agentúra AFP.

Voľby na Maldivách boli vnímané ako referendum o tom, ktorá regionálna mocnosť - India alebo Čína - bude mať rozhodujúci vplyv na tomto súostroví ležiacom v Indickom oceáne.

"Blahoželám zvolenému prezidentovi Muizzuovi. Blahoželám aj (maldivskému) ľudu k pokojnému a demokratickému (volebnému) procesu," napísal na sociálnej sieti X Sulih, ktorý je maldivským prezidentom od roku 2018 a podľa pozorovateľov podporuje tradičné silné ekonomické a politické väzby súostrovia na Indiu.

Podľa údajov maldivskej volebnej komisie opozičného pročínskeho kandidáta Muizzua v druhom kole podporilo zhruba 54 percent hlasujúcich. Pôvodne bol pritom považovaný za outsidera a jeho víťazstvo sa vníma ako prekvapivé.

Muhammad Muizzu (45) je považovaný za spojenca predchádzajúceho prezidenta Abdalláha Jamína, neskôr usvedčeného z korupcie. Ten sa počas svojej vlády orientoval na Čínu, od ktorej získal veľké pôžičky na rozvoj cestovného ruchu a ďalšie projekty.

Novozvolený prezident bude inaugurovaný 17. novembra.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.