Milo 02.10.2023 09:22 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

Ministri zahraničných vecí EÚ pricestovali do Kyjeva na historické stretnutie

Väčšia skupina ministrov do hlavného mesta Ukrajiny ešte nikdy neprišla: na rokovaniach sa stretli zástupcovia všetkých 27 štátov EÚ. Okrem iného pôjde o vojenskú pomoc a perspektívu vstupu do EÚ. 

Ako tému stretnutia EÚ Borrell spomenul svoj návrh prijať dlhodobejšie finančné záväzky na vojenskú pomoc Ukrajine a použiť peniaze EÚ na podporu dodávok moderných bojových lietadiel a rakiet. Od roku 2024 do konca roku 2027 chce mobilizovať päť miliárd eur ročne. Rozhodnutie sa však v Kyjeve neočakáva, uviedol Španiel v nedeľu. Takéto neformálne stretnutia ministrov sú o politických diskusiách.

Európska podpora je dôležitá aj v čase, keď je financovanie pomoci zo strany USA pozastavené pre spor o rozpočet vo Washingtone.

Stretnutie sa pravdepodobne zameria aj na vyhliadky Ukrajiny na vstup do EÚ. Krajina je oficiálne kandidátom na členstvo od júna 2022. O začatí rokovaní však ešte musí jednomyseľne rozhodnúť 27 štátov EÚ. Hlasovanie by malo byť kladné, ak Ukrajina splní určité požiadavky. To zahŕňa aj dôraznejší boj proti korupcii.

https://www.welt.de/politik/ausland/article247770818/Ukraine-News-EU-Aussenminister-zu-historischem-Treffen-in-Kiew-eingetroffen.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.