Zora 02.10.2023 16:17 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

29.9.23

Nemecko potvrdilo spoločné pohraničné hliadky s Poľskom a ČR

Nemecko sa dohodlo s Poľskom a ČR na spoločných hraničných kontrolách. V piatok to potvrdila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. T

Spoločné hliadky českých, poľských a nemeckých pohraničníkov budú podľa ministerky posilnené. Faeserová tiež uviedla, že tieto tri krajiny vytvoria aj pracovnú skupinu na boj proti prevádzačstvu.

Faeserová v stredu v Berlíne oznámila, že nemecký rezort vnútra neplánuje zavedenie stálych kontrol na hraniciach s Poľskom a Nemeckom. Ministerka však podľa svojich slov takýto krok v budúcnosti nevylučuje.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski vo štvrtok po rozhovore s Faeserovou upozornil, že správy médií o údajnom obnovení stálych kontrol sú nepravdivé. Nemecko sa podľa neho rozhodlo iba zvýšiť počet hliadok na svojej strane hraníc.


--

28.9.23

Slovinsko a Chorvátsko posilnia spoločné hliadky na hranici

Slovinský minister vnútra Boštjan Poklukar a jeho chorvátsky kolega Davor Božinovič diskutovali vo štvrtok v Bruseli o spoločnej činnosti zameranej na zabránenie ilegálnej migrácie. Obaja sa dohodli, že ich krajiny posilnia spoločné policajné hliadky na hranici. TASR prevzala správu zo slovinskej tlačovej agentúry STA.

Poklukar a Božinovič rokovali popri stretnutí ministrov vnútra členských krajín Európskej únie v Bruseli.

Obaja politici sa dohodli na spoločných policajných hliadkach a kompenzačných opatreniach vrátane špeciálne vycvičených policajtov a použitia technického sledovania.

Chorvátski policajti sa pripoja k slovinským kolegom na dočasných kontrolných bodoch, ktoré Slovinsko v stredu zariadilo na hranici, uviedol Božinovič. Tento rok už fungovalo okolo 450 spoločných hliadok.

Obaja ministri vyzvali komisárku EÚ pre vnútorné záležitosti Ylvu Johanssonovú, aby Európska komisia aktívnejšie rokovala o dohode medzi Bosnou a agentúrou Frontex, ktorá umožní Frontexu pomáhať chrániť bosnianske hranice.

Podľa slov Božinoviča ho eurokomisárka uistila, že urobí všetko, čo môže, a že bude o záležitosti čoskoro diskutovať s bosnianskymi úradmi.

Intenzívna činnosť bosnianskych úradov a Frontexu pomôže zmierniť migračný tlak na chorvátsku hranicu, vysvetlil minister Božinovič.

Na otázku, či Chorvátsko prijme pomoc Slovinska pri kontrole hranice s Bosnou, Božinovič odpovedal, že chorvátska polícia postačí. Spomínanú hranicu chráni vyše 6000 chorvátskych policajtov, doplnil.

Ministri sa dohodli, že Slovinsko a Chorvátsko budú odteraz konať koordinovane, spoločne s Bruselom a tretími krajinami, aby sa zlepšila situácia v krajinách tranzitu a pôvodu.

Dvojica ministrov vnútra sa stretla po tom, čo Slovinsko v stredu posilnilo kontrolu na hranici s Chorvátskom – zaviedlo dočasné kontrolné body, ktoré môžu byť prispôsobované situácii.

Slovinsko zaznamenalo nárast prípadov prekročenia hranice odvtedy, ako sa Chorvátsko na začiatku tohto roka stalo súčasťou schengenského priestoru. Slovinská polícia za prvých osem mesiacov tohto roka spracovala 36.137 prípadov ilegálneho prekročenia hranice, čo je takmer trojnásobok počtu zaznamenaného za to isté obdobie roka 2022.

--

26.9.23

Rezort vnútra: Zavedenie kontrol zo strany Poľska nie je oficiálne

Medializovaná informácia o zavedení kontrol na hranici so Slovenskom zo strany Poľska nie je oficiálnym rozhodnutím. Uviedlo to Ministerstvo vnútra (MV) SR s tým, že s poľskou stranou komunikuje a prípadné prijaté opatrenia budú vopred komunikované.

"Zástupcovia rezortu sú v úzkom kontakte s poľskou stranou, pričom prípadné prijaté opatrenia vo vzťahu k tranzitnej migrácii zo strany Poľska plánujú vopred prekonzultovať so Slovenskom," uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Rezort zdôrazňuje, že pri prijímaní opatrení sa drží výhradne expertných rozhodnutí, tak aby bol zabezpečený verejný poriadok a bezpečnosť občanov SR a súčasne dodržiavané aj všetky medzinárodné záväzky. "SR dlhodobo vykonáva hliadkovú činnosť v bezprostrednom pohraničí s Maďarskom, ale tiež spoločné hliadky na území Maďarska, či sa podieľa na ochrane vonkajšej hranice Schengenu," doplnilo MV.

Poľsko bude na hraničných priechodoch so Slovenskom kontrolovať prichádzajúce vozidlá. Oznámil to v pondelok (25. 9.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. Povedal, že dal ministrovi vnútra pokyn na zavedenie kontrol mikrobusov, dodávok, áut a autobusov pri podozrení, že môžu prevážať nelegálnych migrantov.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.