Zora 03.10.2023 20:32 Zobraziť v diskusii

Re: Ázia - ostatné


2.10.23

Pakistan očkuje proti obrne, za 5 dní podá vakcínu 44 miliónom detí

Pakistan začal v pondelok znovu očkovať deti proti poliovírusu, ktorý spôsobuje detskú obrnu. Podomová vakcinačná kampaň má trvať päť dní, pričom jej cieľom je zaočkovať v celej krajine vyše 44 miliónov detí mladších ako päť rokov. Oznámilo to tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"Musíme ochrániť budúce generácie," povedal pakistanský premiér Anwár ul-Hak Kákar na ceremónii v hlavnom meste Islamabad, kde odštartovali očkovaciu kampaň a perorálnu vakcínu podali prvým deťom.

V roku 2021 zaznamenali v Pakistane len jediný nový prípad detskej obrny, avšak vlani evidovali až 20 nových prípadov, ktoré boli hlásené výlučne z nepokojnej provincie Chajbar Paštúnchvá na severe krajiny v susedstve Afganistanu. V tomto roku dosiaľ zaznamenali len dva nové prípady.

Očkovanie proti detskej obrne v Pakistane často sprevádzajú útoky islamistických militantov cielené na očkovacie tímy, ako aj policajtov a príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí ich majú chrániť.

Militanti pritom tvrdia, že zdravotníci, ktorí deti očkujú, sú špiónmi Západu, pričom zámerom vakcinácie proti obrne je sterilizácia miestnych moslimských detí.

Agentúra DPA pripomína, že Pakistan a susedný Afganistan patria medzi hŕstku krajín sveta, v ktorých sa ešte stále objavujú nové prípady nákazy detskou obrnou.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.