Zora 04.10.2023 16:34 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Rakúska

3.10.23

Je to definitívne. Rodný dom Adolfa Hitlera Rakúšania premenia na policajnú stanicu

Je to definitívne. Z rodného domu Adolfa Hitlera bude policajná stanica. Rakúšania roky nevedeli, čo s budovou urobia. V hre bola aj jej demolácia.

Historická stavba v rakúskom meste Braunau am Inn, kde sa v roku 1889 narodil Adolf Hitler, vždy priťahovala neonacistov a pravicových extrémistov, ktorí k nemu vzhliadajú.

Stala sa doslova akýmsi pútnickým miestom, kde sa títo ľudia stretávali.

Obludnosti, ktoré má tunajší rodák na svedomí, pripomína len pomník, na ktorom stojí: „Za slobodu a demokraciu. Už nikdy viac fašizmus, to nám pripomínajú milióny mŕtvych.”

Historici zmenili názor

Rakúska vláda získala prázdnu a sčasti aj schátranú budovu v roku 2016. Odvtedy sa živo diskutovalo o tom, čo s ňou bude.

Najskôr ju chceli zbúrať, no časť odbornej verejnosti argumentovala, že to bude vyzerať ako snaha zmazať istú časť rakúskej histórie. Potom prišiel návrh urobiť z budovy policajnú stanicu.

A hoci konečné rozhodnutie padlo už pred štyrmi rokmi, s rekonštrukčnými prácami sa začalo až teraz.

Medzitým sa pomocou celoštátneho prieskumu zistilo, že len šesť percent Rakúšanov chce, aby na mieste stála policajná stanica. Názor postupne zmenili dokonca aj historici, ktorí ešte pred pár rokmi tvrdili, že sú za.  

Policajná stanica by tu mala začať fungovať v roku 2026. Historici si myslia, že aspoň časť domu by mala byť múzeom zverstiev nacizmu, ktoré podľa expertov treba ľuďom pripomínať.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.