Zora 05.10.2023 16:20 Zobraziť v diskusii

Re: Európska únia


Štáty EÚ sa dohodli na poslednej časti reformy migračnej politiky. Doterajšie pravidlá sa zmenia

4. 10. 2023

Členské štáty EÚ sa v stredu dohodli na poslednej časti reformy spoločnej azylovej a migračnej politiky. Týka sa kľúčovej oblasti postupov v krízových situáciách a nepredvídaných okolnostiach, uviedla Rada EÚ v oznámení, informuje TASR.

Dohoda prišla po dlhých sporoch krajín Únie na stretnutí ich veľvyslancov v Bruseli. Schválená pozícia členských štátov bude teraz základom pre rokovania predsedníctva Rady EÚ s Európskym parlamentom (EP) o novom pakte o migrácii a azyle.

„Dnes sme dosiahli obrovský krok vpred v otázke kritickej pre budúcnosť EÚ,“ uviedol za španielske predsedníctvo úradujúci minister vnútra Fernando Grande-Marlaska.

​Nový mechanizmus je zameraný na to, ako môžu štáty EÚ vyhlásiť stav krízy a uplatniť osobitné krízové opatrenia na zníženie záťaže pri príchode veľkého počtu utečencov.

K možnostiam patrí predĺženie lehôt na registráciu žiadostí na vonkajších hraniciach alebo zníženie štandardov ubytovania a poskytovanej starostlivosti. Ďalším žiadateľom by mohli nariadiť, aby zotrvali v prijímacích centrách pri hranici, nie však dlhšie než 12 týždňov, približuje agentúra DPA.

Tieto krajiny by tiež mohli požiadať o solidárne a podporné opatrenia od EÚ a ďalších jej členov – vo forme premiestnenia azylantov do iného štátu, prevzatia spracovaní žiadostí o azyl inou krajinou, prípadne finančného príspevku alebo alternatívnych opatrení, uvádza Rada EÚ v tlačovej správe.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.