Milo 05.10.2023 19:56 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Senegal zakročil proti európskym utečeneckým lodiam: Budú ho nasledovať ďalší?

Od Al Jazeera

Námorníctvo západoafrického národa rekordne zastavuje utečenecké lode. Komu to však pomôže – okrem Európy?

V príspevkoch aktualizovaných takmer denne na sociálnych sieťach senegalské námorníctvo podrobne opisuje, ako jeho hliadková loď Walo presmeruje plavidlá preplnené utečencami, ktorí sa snažia dostať do Európy. Fotografie ukazujú ľudí vystupujúcich z člnov s rozmazanými tvárami: ženy vo splývavých šifónových šatách, bosé deti, muž v košeli „Mbour Sport Academie“.

Minulý rok zadržali senegalské úrady len jednu známu loď smerujúcu do Európy. Len v priebehu týždňa tohto septembra však námorníctvo krajiny vrátilo späť viac ako 600 potenciálnych utečencov , práve keď ich člny začali plávať cez búrlivý Atlantik na nebezpečnej, ale obľúbenej ceste.

Prudký nárast migrantov prichádzajúcich do EÚ

Úsilie Senegalu, ktoré je súčasťou nového akčného plánu o emigrácii, prichádza v čase, keď sa Taliansko ohýba pod ťarchou náporu prichádzajúcich na jeho pobrežia. V septembri tamojšie úrady vyhlásili výnimočný stav po tom, ako na malý ostrov Lampedusa za jeden deň dorazilo viac ako 5000 ľudí .

Flavio Di Giacomo, hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), uviedol, že väčšinu pristátí tvoria migranti zo subsaharskej Afriky, ktorí utekajú z Tuniska po náraste rasistických útokov. Ich cesty sú podľa neho obzvlášť nebezpečné, pretože čelia diskriminácii zo strany pašerákov.

Skrátené:

https://www.aljazeera.com/features/2023/10/5/senegal-cracks-down-on-europe-refugee-boats-will-others-follow

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.