Milo 07.10.2023 19:36 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

Článok, na rozdiel od predchádzajúceho starý iba dva dni. "Veštecké" slová izraelského prezidenta.

Jomkipurská vojna

Na výročie sa Izrael obáva nebezpečenstva zvnútra

Autor: Christina Storz, dpa , 5. októbra 2023

Vtedajší izraelský minister obrany a generál Moše Dajan (l.) s vtedajším generálmajorom Arielom Šaronom, ktorý má na hlave obväz, boli odobratí v októbri 1973 na egyptskej strane Suezského prieplavu počas 4. izraelsko-arabskej vojny. Foto: UPI/dpa

Trauma z Jomkipurskej vojny siaha hlboko do Izraela. 6. októbra 1973 arabskí susedia nečakane zaútočili na židovský štát. O niekoľko desaťročí neskôr krajina čelí novým hrozbám.

Tel Aviv - Keď izraelský prezident porovná situáciu v krajine s jomkipurskou vojnou pred 50 rokmi, ľudí to prinúti sedieť a všímať si to. "Cena by mohla byť opäť neúnosná, stojíme pred ďalšou skúškou. Akoby sme sa nič nenaučili," povedal Izchak Herzog na spomienkovom podujatí k výročiu. Jediný rozdiel je v tom, že hrozba teraz neprichádza zvonku, ale zvnútra, povedal prezident.

Do dnešného dňa takmer žiadna vojna v Izraeli nezanechala takú hlbokú stopu v kolektívnej pamäti ako tá, ktorá sa začala na Jom Kipur 6. októbra 1973. V najvýznamnejší židovský sviatok na nepripravenú krajinu nečakane zaútočila aliancia arabských štátov vedená Egyptom a Sýriou. Zahynulo viac ako 2 600 izraelských vojakov a viac ako 7 000 bolo zranených. Vtedajšia hrôza a otázka, či sa dalo 19-dňovej vojne zabrániť, stále trápi ľudí v Izraeli.

„Nikdy nesmieme byť nepripravení,“ varuje dnes izraelský prezident. "Nesmieme upadnúť do arogancie s nedostatkom odstrašovania a varovania." Nie je to Herzogova prvá výzva tohto druhu, hlava štátu už mesiace varuje izraelských tvorcov rozhodnutí pred existenčnou krízou s potenciálne dramatickými dôsledkami pre bezpečnosť Izraela.

Spúšťačom je reštrukturalizácia súdnictva , ktorú presadila vláda premiéra Benjamina Netanjahua. Komplexný legislatívny návrh od začiatku roka rozdeľuje veľké časti izraelskej spoločnosti. Rozpory, ktoré už existujú medzi sekulárnou väčšinou a striktnou náboženskou menšinou, sa prehlbujú. Zásadných zmien v krajine sa bojí najmä liberálna časť Izraela.

Kontroverzná reforma súdnictva

Viaceré vládne strany zastupujú prísne náboženské názory. Vedú kampaň za oslobodenie ultraortodoxných mužov od vojenskej služby alebo väčšiu rodovú segregáciu na verejnosti. Takzvaná reforma súdnictva má pomôcť zabezpečiť, aby Najvyšší súd už proti kontroverzným projektom nemohol zakročiť.

Kríza zatienila aj tohtoročné jarmočné udalosti. Vo sviatok koncom septembra došlo vo viacerých mestách k násilným stretom. Sekulárni a ľavicoví aktivisti v modlitbe napadli bariéry rodovej segregácie. Súd predtým zakázal inštaláciu na verejných priestranstvách. Proti rozsudku sa však postavili prísne náboženské skupiny.

Po incidentoch Herzog hovoril o bolestivom a šokujúcom príklade toho, ako sa vnútorný boj eskaluje a stáva sa čoraz extrémnejším. "Ako mohla vzniknúť táto hrozná situácia, v ktorej 50 rokov po krutej vojne bratia a sestry na oboch stranách rozdelenia na seba útočia?"

Odpor voči vládnej politike sa formuje aj v armáde.Tisíce záložníkov, ktorí tvoria veľkú časť armády, už nechcú dobrovoľne slúžiť. Varovania pred oslabenou armádou ako pred Jom Kippurom v roku 1973 sa opakovane spomínajú vo verejnom diskurze.

Teherán si mädlí ruky

Podľa bezpečnostných expertov sú už viditeľné prvé účinky. Izraelský úhlavný nepriateľ Irán a jeho zástupcovia v regióne mesiace testovali, ako ďaleko môžu zájsť, hovorí Chuck Freilich z Izraelského inštitútu pre bezpečnostné štúdie. Neverili vlastným očiam. "Nikdy ani vo sne si nedokázali predstaviť, že sa niečo také stane."

Šéf milícií Hizballáhu v Libanone, ktorý je úzko prepojený s Iránom, Hassan Nasralláh, v nedávnom prejave povedal, že Izrael je v najhoršej situácii, akú kedy zažil, kvôli "domácemu politickému rozdeleniu". Vymenoval množstvo možných cieľov, ako sú letiská alebo elektrické a vodovodné siete, ktoré by milícia mohla zničiť v prípade ozbrojeného konfliktu. Podobné hrozby prišli aj od iránskeho prezidenta Ebrahima Raisiho, podľa ktorého je Izrael „zraniteľnejší než kedykoľvek predtým“.

Napriek nebezpečenstvu sa odborníci ako Zisser a Freilich zhodujú, že takýto scenár na Jom Kippur 1973 je nepravdepodobný. Izraelská armáda sa poučila a teraz je jednou z najsilnejších armád na svete, hovorí Zisser. V prípade akútneho ohrozenia zvonku by boli „pravdepodobne“ pripravení aj záložníci.

Skrátené.

https://www.krzbb.de/inhalt.jom-kippur-krieg-zum-jahrestag-fuerchtet-israel-die-gefahr-von-innen.a07936d1-2624-4a63-8627-835f43f854cc.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.