Zora 08.10.2023 10:49 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

opatrenia v Nemecku a Francúzsku:

7.10.23

Nemecko a Francúzsko posilňujú ochranu židovských lokalít

Nemecko a Francúzsko v sobotu posilnili ochranu židovských náboženských objektov, škôl aj pamiatok na svojom území v súvislosti so sobotňajším útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

Nemecko navýšilo policajné kapacity pri židovských a izraelských inštitúciách v Berlíne po tom, čo do ulíc hlavného mesta vyšlo niekoľko údajných priaznivcov Hamasu a sobotňajší útok proti Izraelu začali oslavovať rozdávaním pečiva okoloidúcim, uviedla polícia na sociálnych sieťach.

Nemecké úrady podľa spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej zároveň pozorne sledujú aj "potenciálnych stúpencov Hamasu v islamistických kruhoch". Spolková vláda podľa nej koordinuje svoj ďalší postup s jednotlivými spolkovými krajinami.

Francúzsko posilnilo bezpečnostné opatrenia v synagógach v Paríži, Marseille, Lyone i Štrasburgu v súvislosti s náboženskými sviatkami, ktoré sa dodržiavajú od konca septembra.

Šéf rezortu vnútra Gérald Darmanin v sobotu vyzval na ešte prísnejšiu ochranu židovských lokalít.

"V čase, keď Izrael zasahujú teroristické útoky z (pásma) Gazy, Vás žiadam, aby ste okamžite zvýšili ostražitosť, bezpečnosť a ochranu miest židovskej komunity vo Francúzsku," napísal Darmanin v správe adresovanej regionálnym policajným predstaviteľom.

Vyzval na "viditeľnú a systematickú statickú prítomnosť" policajtov na takýchto lokalitách, ako aj na nasadenie vojakov v rámci operácie Sentinelle, spustenej po teroristických útokoch vo Francúzsku v roku 2015.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.