Zora 08.10.2023 17:54 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Maďarska

8.10.23

Zemřel bývalý maďarský prezident László Sólyom

Ve věku 81 let zemřel bývalý maďarský prezident László Sólyom, který nejvyšší ústavní funkci zastával v létech 2005 až 2010. V neděli o tom informovala maďarská média.

V roce 2009 se prezident Sólyom chtěl zúčastnit odhalení sochy krále Štěpána I. Svatého ve slovenském městě Komárno. Tehdejší slovenská vláda vedená Robertem Ficem a bezpečnostní rada státu ale označily jeho přítomnost na slovenském území za nežádoucí, protože návštěva se měla uskutečnit v den výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Invaze v roce 1968 se zúčastnily také maďarské jednotky.

Sólyom se dostal pouze do poloviny hraničního mostu mezi slovenským Komárnem a maďarským Komáromem. Zde se otočil a vrátil se na maďarské území.

Maďarsko označilo odepření vstupu prezidentovi na slovenské území za porušení evropské legislativy o volném pohybu osob a obrátilo se na Soudní dvůr Evropské unie. Soud v roce 2012 rozhodl, že Slovenská republika měla právo odepřít vstup Sólyoma na své území. Hlava státu má podle soudu zvláštní status a s tím spojená určitá omezení.

--

 Vo veku 81 rokov zomrel bývalý maďarský prezident László Sólyom, prvý predseda Ústavného súdu, akademik a vysokoškolský profesor. Agentúre MTI to v nedeľu oznámil sekretariát bývalej hlavy štátu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Sólyom zomrel "po dlhej chorobe, ktorú znášal s obrovskou silou, aktívne a s pokojom". Sudcom ústavného súdu bol v období od roku 1989 do roku 1998 a osem rokov bol jeho predsedom. Za prezidenta republiky ho zvolil parlament v roku 2005 a túto funkciu zastával päť rokov.

Server telex.hu pripomenul, že pred zmenou režimu v roku 1989 sa Sólyom aktívne zúčastnil na protestoch proti budovaniu Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros a v roku 1987 bol zakladajúcim členom ochranárskej organizácie Duna Kör.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.