Lin 08.10.2023 21:38 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Pár zpráv ke staronovému konfliktu "Izrael - Palestina".

Že jde o konflikt velmi vážný - o tom svědčí nová čísla obětí: už je jich na 5 tisíc a to na obou stranách. Počítají k nim i unesené a nezvěstné. Nikdo totiž neví, kde jsou a zda vůbec jsou živí.

Vylézá na povrch to, co už skoro rok viselo jako otázka ve vzduchu - a to - kam všude se mohou dostat zbraně z UA, tak lehkomyslně a bez evidence posílané do nejzkorumpovanější země na světě. Otázku již zdvihla americká republikánská kongresmanka. Ke zbraním, které nyní vlastní Hamás a jejich původ je pravděpodobně na UA, přidala i zbraně z Afghánistánu, které tam po zběsilém úprku nechala armáda USA.

https://ren.tv/news/v-mire/1149884-v-kongresse-ssha-zapodozrili-kiev-v-peredache-oruzhiia-khamas?utm_source=smi2&utm_campaign=agr

V rozhovoru pro Fox News myšlenku o vině Bidenovy administrativy vyslovil Robert Greenway, analytik a autor tzv. Abrahámovských dohod. Byly to dohody mezi Izraelem a SAE a tyto měly za následek mj. i zlepšení vztahů s Íránem. Bidenova administrativa vše zrušila a dohodla výměnu vězňů mezi USA a Íránem, kde podmínkou Íránu bylo i vyplacení části zmrazených peněz.

Greenway a rovněž D.Trump obviňují ze současného konfliktu Bidenovu administrativu a k důvodům poskytnutí dostatku financí přidávají i "ztrátu prestiže USA".

https://russian.rt.com/inotv/2023-10-08/Fox-News-SSHA-starayutsya-usidet?utm_source=smi2

A můj komentář k dění:

Zbraně z UA se objevily již před časem v Sýrii, snad i zbraně z Afghánistánu. Tehdy byly prodané bojovníkům Islámského státu a určité kruhy v USA o tom moc dobře věděly. Nyní se ukazuje, že se zásobil i Hamás a používá je na boj s Izraelem, který na ochranu z USA velmi spoléhá. Takže tak trochu nemilá situace - zvláště když se neví, co Hamás ještě "nakoupil".

Říkám si, že snad situace nebude spět k onomu proklamovanému finálnímu holocaustu (je to zajímavé zvláště v souvislosti s posledním děním v Arménii - která má "zastoupit židy ve funkci") a naopak uspíší řešení stoleté nespravedlnosti, kdy bylo Palestině ukradeno území a dodnes není řešený status Palestiny jako státu s pevnými hranicemi.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.