Milo 09.10.2023 13:51 Zobraziť v diskusii

Re: Správy o cirkvách

Hlavný rabín Ruska Berel Lazar bol hospitalizovaný s otrasom mozgu

Ako sa zranil Berl Lazar

Berla Lazara hospitalizovali v okrese Maryina Roshcha hlavného mesta po náboženských tancoch venovaných sviatku Simchat Tóra, ktorý sa slávil 7. októbra.

„Na tieto tance v Simchat Torah v Maryine Roshcha sa nikdy nezabudne. Tancoval do pol tretej v noci a o pol tretej v noci spadol. Teraz je rabín Lazar v nemocnici, má za sebou všetky kontroly,“ poznamenal Goruch.

Stav hlavného rabína Ruska podľa neho nevyvoláva obavy, lekári mu však odporučili odpočinok. Boris Gorukh sa domnieva, že príčinou pádu mohla byť kolízia s inými tanečníkmi.

„Neviem, či sa pošmykol alebo sa zrazil s jedným z tanečníkov. Zdá sa, že sa nič nedeje, ale lekári tvrdia, že potrebuje oddych. Všetky prognózy sú pozitívne,“ povedal.

Aký druh sviatku je Simchat Tóra?

Sviatok Simchat Tóra sa tiež nazýva „Radosť Tóry“. Bola inštalovaná na pamiatku 40-ročného putovania židovského národa púšťou na ceste z Egypta do zasľúbenej zeme a predstavuje koniec ročného cyklu čítania hlavnej svätej knihy Židov. Je rozdelená do 54 kapitol – podľa počtu týždňov v priestupnom roku.

Je zvykom študovať jednu kapitolu každý týždeň a dve v priestupnom roku. V deň Simchat Tóry sa čítanie posvätných textov nekončí, začína sa nanovo stvorením sveta. Zvyčajne organizované podujatia končia rituálom sedemkrát chodiť okolo bimy s modlitebnými piesňami a tancami a potom pokračovať na hostinu s alkoholickými nápojmi.

Zástupca a šéf tlačového oddelenia Federácie židovských obcí Ruska uviedol, že počas osláv, pred incidentom s rabínom, začali prichádzať správy o konflikte v Izraeli. Potom rebbe povedal prítomným, že by mali tancovať intenzívnejšie ako zvyčajne.

"Potom nám rebbe povedal, že musíme splniť zvyk tancovať s Tórou viac ako vždy, vložiť do tanca bolesť a nádej, vieru a dôveru, a tak vyhráme!" - poznamenal Boris Gorukh.

Podľa jeho názoru bol incident so zranením Berla Lazara „logickým záverom tohto šialeného tanca“.

https://news.ru/society/tancy-do-utra-i-sotryasenie-mozga-chto-izvestno-o-travme-glavnogo-ravvina-rf/

--


Shlomo Dov Pinchas Lazar (narodený 19. mája 1964), lepšie známy ako Berel Lazar , je ortodoxný chabad - Lubavitch chasidský rabín . Svoju službu v Rusku začal v roku 1990. Od roku 2000 je známy svojím priateľstvom s Vladimirom Putinom a je hlavným rabínom Ruska (jeden z dvoch kandidátov na tento titul) a predsedom Federácie židovských obcí Ruska a federácie . židovských obcí SNS . V septembri 2005 sa Lazar stal členom Verejnej komory Ruska.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.