Zora 09.10.2023 22:43 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele


Národ, který nemá co ztratit

by Jana Kunšteková 8 října, 2023

Na platformě Substack mě zaujal článek, který silně vybočuje z diskurzu, který se u nás vede. Napsala jej nezávislá novinářka Caitlin Johnstoneová. Předkládám:

„Jsme svědky toho, jak západní politická/mediální třída znovu jednohlasně vykřikuje slovo „nevyprovokovaný“, tentokrát v souvislosti s masivním mnohostranným útokem zahájeným Hamásem proti Izraeli v sobotu ráno, při kterém byly podle údajů Izraele zabity stovky Izraelců.

„Spojené státy jednoznačně odsuzují nevyprovokované útoky teroristů Hamásu proti izraelským civilistům,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

„Ztráty na životech v Izraeli v důsledku násilného, vypočítavého a nevyprovokovaného útoku Hamásu je srdcervoucí,“ stojí v prohlášení vůdce Sněmovny reprezentantů Hakeema Jeffriese.

„Dnešní nevyprovokovaný teroristický útok a vraždy nevinných izraelských občanů jsou ostrou připomínkou brutality Hamásu a extremistů podporovaných Íránem,“ stojí v prohlášení kongresmana a kandidáta na sněmovního mluvčího Jima Jordana.

„Tento potupný, nevyprovokovaný a barbarský útok na Izrael se musí setkat s celosvětovým odsouzením a jednoznačnou podporou práva židovského státu na sebeobranu,“ napsal na Twitteru kandidát na prezidenta Robert F Kennedy Jr.

„Toto je ‚nevyprovokovaný útok na civilisty‘, pravil generálporučík Keith Kellogg,“ jak stojí v nedávné zprávě Fox News.

„Nevyprovokovaná agrese teroristů z Hamásu,“ píše se na tweetu bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea.

„Důrazně odsuzuji tyto zbabělé, děsivé, nevyprovokované útoky Hamásu na Izrael,“ napsal na Twitteru kongresman John Fetterman.

„Tyto útoky Hamásu proti Izraeli byly ohavné a nevyprovokované,“ napsal na Twitteru senátor Mark Kelly.

„Jako neochvějný zastánce a spojenec Izraele jednoznačně odsuzuji nevyprovokovaný a bezprecedentní teroristický útok zahájený Hamásem a stojím při izraelském lidu, když se oprávněně brání,“ napsal na Twitteru kongresman Richie Torres.

„Nevyprovokované útoky Hamásu na Izrael přes Gazu a údery raket a po moři jsou rozhodně teroristickým útokem,“ napsal na Twitteru odborník z Demokratické strany Ed Krassenstein.

„Jednoznačně odsuzuji děsivé, nevyprovokované útoky Hamásu a vyzývám všechny strany, aby podnikly kroky k zabránění civilním škodám,“ napsala na Twitteru kongresmanka Sara Jacobsová.

Mohla bych citovat mnoho, mnoho dalších příkladů, ale myslím, že to stačí k tomu, abych uvedla pointu, kterou se snažím vyjádřit. Není zvláštní, že do prohlášení politiků a vědců bez ohledu na jejich politickou příslušnost je stále znovu a znovu vkládán stejný zvláštně specifický výběr slov o stejné události? Když je složíte všechny dohromady, začne to znít velmi podezřele, jako když někdo vždycky mluví o svém autě jako o „mém autě, které jsem neukradl“, nebo o své manželce jako o „mojí ženě, kterou nikdy nebiju“.

Nyní je jasné, že kdykoli uvidíte, jak je nám slovo „nevyprovokované“ vnucováno znovu a znovu jednotným úsilím napříč celou politickou/mediální třídou, ať už se mluví o čemkoli – bylo to rozhodně masivně vyprovokováno.

Přesně totéž jsme viděli, když Rusko napadlo Ukrajinu. Od samého počátku byla západní politika a média nasycena slovem „nevyprovokovaná“, západní veřejnost byla mlácena do tváře tímto poselstvím znovu a znovu a znovu, navzdory zřejmé a nepopiratelné skutečnosti, že válka na Ukrajině byla zcela jistě vyprovokována.

Jak loni zavtipkoval Noam Chomsky: „Samozřejmě to bylo vyprovokováno. Jinak by to celou dobu neoznačovali jako nevyprovokovanou invazi.“

A totéž samozřejmě platí o nejnovější ofenzivě Hamásu. Existují všechny druhy argumentů, které byste mohli legitimně vznést, ale jeden argument, který rozhodně nemůžete obhájit, je ten, že to nebylo vyprovokováno. Jak uvedl na Twitteru palestinsko-americký spisovatel a komik Amer Zahr, „75 let etnických čistek. 15 let blokády. Konfiskace palestinských území. Pogromy na palestinská města. Znesvěcení palestinských posvátných míst. Každodenní razie v palestinských domech. Neustálé ponižování celého lidu. Nic o dnešku není ‚nevyprovokované‘.“

Označovat palestinské násilí proti Izraeli za „nevyprovokované“ je snad ještě směšnější než označit ruskou invazi za nevyprovokovanou, protože zneužívání izraelského apartheidu je v tomto bodě široké veřejnosti dobře známé. Několik mainstreamových lidskoprávních organizací obvinilo Izrael, že provozuje nečestný režim apartheidu, který zachází s Palestinci jako s podlidmi. Palestinci, kteří žijí ve vězení pod širým nebem, známém jako Gaza, jsou záměrně vystaveni nedostatku pitné vody, nedostatku potravin, nedostatku energie a bombardovacím kampaním. Lidé mimo Gazu jsou vystaveni rasistické, násilné politice a zabírání půdy a žijí podle jiného souboru zákonů než židovští Izraelci. Všichni ti lidé byli nuceni opustit své domovy, aby uvolnili cestu novému státu z důvodů, které s nimi neměly nic společného, a při jakémkoli pokusu tomu vzdorovat byli zabíjeni coby „teroristé“.

Útok byl samozřejmě vyprovokován.

Není divné, že západní politická/mediální třída začne jednotně prosazovat něco tak snadno vyvratitelného? Tak průhledně falešného? Proč by si v každém případě vybírali znovu a znovu a znovu toto specifické slovo „nevyprovokovaný“ při odsuzování útoků Hamásu?

Odpověď je, že tato volba není ani tak o tom, co říkají, ale o tom, co dělají. Nesnaží se komunikovat se svým publikem, snaží se obejít kritické myšlení svého publika a přimět je, aby přijali nehoráznou lež jako pravdu.

Dovední manipulátoři často využívají kognitivní zaujatosti, známé jako efekt iluzorní pravdy, vady ve způsobu, jakým lidská mysl obvykle funguje, a proto je pro nás těžké rozlišit mezi prožitkem slyšení dobře doložené skutečnosti a prožitkem slyšet něco několikrát opakovaného, ale nepravdivého. Pokud chcete, aby veřejnost věřila něčemu nepravdivému, nebudete moci použít fakta a důkazy k tomu, abyste to obhájili, takže můžete jen něco opakovat znovu a znovu, dokud to nezačne znít jako pravda. Opakujte lež dostatečně často a bum, přiměli jste západní občany, jejíchž vnímání je řízeno, aby pochopili, že Izrael neudělal nic, aby vyprovokoval Palestince k jejich činům.

Poté, co se objevily zprávy o ofenzivě Hamásu, tweetovala jsem: „Přicházejí dny, kdy západní zpravodajská média budou systematicky převracet vztah mezi agresorem a obráncem a informovat, jako by násilí začalo ofenzivou Hamásu, spontánně a z ničeho.

Ale ani já jsem nečekala, že řízení vnímání bude tak drzé.

Problém s utlačováním populace maximální silou je v tom, že v určitém okamžiku začnou myslet na to, že nemají co ztratit, když budou bojovat.

Domnívám se, že toto poslední povstání skončí pro Palestince spíše pozitivně než negativně? Ne. Znamená to, že odsoudím palestinský odpor bojem? Také ne.

Je to proto, že by to bylo nesmyslné, a to z několika různých důvodů. Za prvé proto, že mi nikdo nemůže říct, co by měli Palestinci dělat, aby to bylo realistické a rozumné. Bylo by pro mě snadné sedět tady ve svém křesle a říkat, že Palestinci by měli buď zachovat status quo, nebo si lehnout, vzdát se svých domovů a vlasti a přijmout jakýkoli drobek ze stolu, který jim spadne, ale pro Palestince, jak vidíme, to není rozumné. Bylo by pro mě snadné sedět ve svém křesle a tvrdit, že Palestinci by se měli soustředit pouze na zajištění jednostátního nebo dvoustátního řešení, ale z izraelské politické scény jasně vidíme, že to není reálné.

Co jiného tedy mohou dělat? Jaké rozumné a reálné možnosti mají? Nikdo mi nemůže poskytnout uspokojivou odpověď.

Za druhé, bylo by nesmyslné, abych odsuzovala činy Hamásu na základě toho, že to Palestincům situaci zhorší, protože skutečnost, že Izrael vždy reaguje na palestinský odpor zabitím mnoha Palestinců, je sama o sobě velmi konkrétním projevem násilí, kterému se Palestinci brání. Nebylo by legitimní, abych seděla ve svém křesle a říkala někomu, aby přestal vzdorovat násilníkovi jen proto, že to způsobí další násilí; není to důvod odsuzovat odpor.

Nakonec jsou to jen Palestinci, kteří z naprostého zoufalství dělají to, co cítí, že musí, protože se cítí zahnáni do kouta a nemají žádné jiné možnosti. A cítí se zahnáni do kouta, protože tomu tak objektivně je. Existuje mnoho lidí, které bych mohla vinit za to, že se ocitli v těchto podmínkách, ale úplně poslední na tomto seznamu by byly samotné oběti zneužívání.

Izraelští apologeti označí každého, kdo kritizuje Izrael, za antisemitu a zároveň neústupně odmítají, že by do své definice antisemitismu zahrnuli „kritiku Izraele“. Pokud je požádáte, aby jmenovali silného a vytrvalého kritika politiky státu Izrael, který není antisemita, obvykle toho nebudou schopni, protože považují naprosto všechny kritiky Izraele za antisemity, ale nemohou to přiznat, protože vědí, že veřejnost tuto taktiku zná, a vědí, že to poškozuje jejich propagandistické úsilí.

Tímto způsobem jsou úplně stejní jako lidé, kteří označují všechny kritiky zahraniční politiky USA vůči Rusku za kremelské propagandisty a všechny kritiky zahraniční politiky USA vůči Číně za tajné agenty Čínské komunstické strany. Zeptejte se každého, kdo vás obviňuje z toho, že jste prokremelský troll, protože kritizujete západní proxy válku na Ukrajině, aby jmenoval jednoho silného a vytrvalého kritika této války, kterého nepovažuje za kremelského agenta. Nebude schopen. Je to proto, že jejich definice „služebníka Kremlu“ ve skutečnosti zahrnuje „každého, kdo kritizuje zahraniční politiku USA vůči Rusku“. Ale nemohou to přiznat, protože vědí, že díky tomu vypadají směšně.

Obávají se terorismu, poté ozbrojují Al-Káidu v Libyi a Sýrii.

Obávají se neonacistů, pak je vyzbrojují na Ukrajině.

Uvrhli ujgurské separatisty do Guantánama, pak se začali starat o Ujgury.

Impérium nemá žádné zásady, pouze zájmy.

https://web.litterate.cz/narod-ktery-nema-co-ztratit/

--

Izraelská novinářka o útoku Hamásu: „Něco je špatně, je to velmi podivné“

Izraelská novinářka Efrat Fenigsonová poukazuje na to, že před rokem byla v Gaze provedena vojenská operace v rámci přípravy na takové události. Kromě toho jsou tyto typy útoků trénovány. To vyvolává otázky o izraelské rozvědce, řekla Fenigsonová. „Co se stalo?“

Dodává, že před dvěma lety byly instalovány senzory, které varují před útokem teroristů. Izrael má jednu z technologicky nejvyspělejších armád na světě. Proč nepřišla žádná odpověď?

Fenigsonová sloužila v izraelské armádě (IDF) před 25 lety u zpravodajských sil. „Je nemožné, aby Izrael nevěděl, co se stane.“

Novinářka poukazuje na to, že všichni vojáci se již stahují, třeba jen když kolem pohraničního plotu projde kočka. Diví se, proč byly hraniční přechody dokořán. „Něco je špatně. To je velmi zvláštní.“

„Tento překvapivý útok vypadá jako plánovaná operace,“ říká.

https://cz24.news/izraelska-novinarka-o-utoku-hamasu-neco-je-spatne-je-to-velmi-podivne-video/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.