Lin 11.10.2023 12:24 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

V souvislosti s tím, co výše uveřejnila Zora o mediálním protlačování "nevyprovokovaného konfliktu" se pokusím dodat další potřebné info.

K takovýmto mediálním vyhlášením bych přiřadila ještě jedno a to, že za útokem stojí Írán. Taky dobrý výmysl, i když Írán tradičně za Hamásem stojí - jako většina arabských zemí. Takto to ale vypadá, že se skutečně "někdo" snaží vytvořit další ohnisko bojů a zaměstnat mezinárodní společenství něčím "novým" - a tím, možná - něco zakrýt, odlákat pozornost. Že by od naprostého fiaska NATO na UA?

V NATO se kvůli UA neshodne velení už nějakou tu dobu. Navíc volby v mnoha zemích se blíží - a nejsou žádné výsledky, které by bylo možné davu předhodit jako "úspěchy".

Skutečně vyplouvají na povrch zvláštní informace, které nutí lidi domnívat se, že je skutečně "něco špatně".

Jako první tu mám vyjádření Jakova Kedmiho, který upozorňuje na několik zvláštností - např. na hraniční bezpečnostní zóny s Gazou. Ty stály mnoho, mnoho peněz a i přes upozornění odborníků se napěchovaly "digitalizací" - ač je známo i z ukrajinských zkušeností, jak je jednoduché vyřadit celý ten přetechnizovaný systém zcela primitivními prostředky. A to se také nyní stalo.

Další, na co Kedmi upozorňuje je fakt, že ten divný "hudební festival" dovolil někdo uspořádat v takové blízkosti hranice s Gazou. Hranice prakticky na dohled.

A poslední podivnost? rozvědka upozorňovala na stoupající rizika už v půli září.


K tomu přidám dnešní mediální oznámení prohlášení Hamásu: Hamás tvrdí, že útok jen předešel chystanou izraelskou akci na zničení lídrů a členů Hamásu v pásmu Gazy a později i obyvatel. Nejprve měly být organizovány atentáty na vůdce odboje a poté by byly provedeny operace v Gaze a různých regionech.

Politik Hamásu, který se vyjádřil pro turecké noviny, uvedl, že USA, které měly být garantem bezpečnosti a spravedlnosti jak pro Araby, tak pro židy, stojí už mnoho let jen na straně Izraelců a dokonce proti Palestincům i válčí. Vyzval proto Rusko a Čínu, které se také potýkají s americkým bezprávím, aby pomohly řešit tento staletý konflikt.

Lavrov už oznámil, že tento konflikt se prostě řešit musí a to diplomatickou cestou, protože včechyn jiné nástroje již selhaly. Potěšilo mě, že ozvučil starý "kořen" konfliktu, na který dnešní svět už dávno zapomněl - a tím je uznání Palestiny coby státu a mezinárodní uznání jeho hranic. Podle mého totiž také není jiné cesty.

A teď se takovouto oklikou dostáváme k oné mediální masáži souslovím "nevyprovokovaný konflikt, nevyprovokovaná agrese".

Samozřejmě, že útočit na bezbranné civilisty je svinstvo - ať to dělá kdokoliv. Tady, v tomto současném vzplanutí konfliktu, vidíme v reportážích mrtvé nebo lynčované Izraelce. Hrůza, trhá to srdce.

Jenže - oni umírají i Palestinci. Dnes můžeme říct, že "zaslouženě, protože bez důvodu zaútočili". Dnes nejspíš ano, ale kořeny toho konfliktu leží na velké nespravedlnosti a tu založili ne Židé nebo Izraelci - ale Britové a pak celá "slavná" OSN. A minimálně od založení Izraele svět neřešil oprávněné stížnosti a požadavky Arabů, všechno se vždy rozplývalo ve slibech a prázdných slovech.

Je jasné, že vzhledem k okolnostem vzniku státu Izrael byl od počátku záměrem "důvod ke konfliktu". A to nebezpečí bylo jak pro Araby, tak pro židy. Vytvořit židovský stát na arabském území a obklopený samými arabskými sousedy - to není zrovna dobá výchozí pozice.

Představte si situaci, kdy nějaká komise OSN rozhodne, že třeba celý Středočeský kraj vyhlašuje za "Izraelský stát". A přesně za podmínek, že je na tom území daleko víc Čechů a křesťanů - a najednou je z tohoto území ryze židovský stát s celou svou kulturou. Hrozné a hloupé řešení a to i navzdory tomu, jak moc si židé od nacistů vytrpěli. A toto se stalo na území Palestiny - tehdy pod britskou správou. Jenže tím podivná historie nekončí. Zástupci nového státu Izrael, samozřejmě, podepsali své "zakládací listiny" a postupně byl nový stát také uznáván ostatními státy. Mimochodem - Československo bylo tehdy mezi prvními.

To samé ale neudělala Palestina. Z přesvědčení, že není normální sebrat jim kus země a dát ji jiným. Palestinci tedy nepodepsali - spoléhajíc se na to, že "ve světě to neprojde, protože je to krádež". Ale ono to prošlo. A od těch dob nemá Palestina svůj statut státu a garantovanou hranici. Prý - tehdy nechtěla podepsat... A protože má Izrael jakýsi nepsaný mezinárodní statut "ublíženého otloukánka", prochází mu neustálé přivlastňování si dalšího a dalšího palestinského území. Dokonce toho nejúrodnějšího. Palestinsi jsou vyhánění do pouště - na území bez vody a úrodné půdy.

Před časem jsem chtěla vědět, co je pravdy na izraelském prohlašování Palestinců za lenochy s budižkničemu. Prý - oni si ani své domy neopravují, o půdu nepečují, takže si ji nezaslouží. No... bylo to úplně jinak. Izrael už tenkrát (tak cca 20 let zpět) blokoval Gazu tak, že nebylo jak a čím domy opravit a nebylo ani potřebné náčiní na zemědělské práce. Palestinci "okopávali" jak za středověku - ale bez přídělů vody to stejně byla marná práce. Izrael jim i vodu vypínal a dával na příděl. Ostatně - tou vodou je drží v hrsti i dneska.

Kdybychom chtěli jít ještě hlouběji ve vztahu mezi židy a muslimy na tomto území, většinou posvátném pro obě náboženství, dostali bychom se k velmi zajímavému období křižáckých válek. Za křesťanských nájezdů a plenění "ve jménu otce a kříže" se muslimové stali ochránci židů, protože Vatikán řezal hlava nehlava příslušníky obou náboženství. Takže židé, kteří byli v menšině, nacházeli ochranu v muslimských městech a u muslimských panovníků. Proto jsou dodnes v mnoha městech mešity i synagogy.

Popsala jsem to velmi laicky a velmi zkráceně, snažila jsem se o "obrázek" pro ty, kteří nic netuší o původu konfliktu.

Samozřejmě, že nevím, co za tím vším je. Jen se přidávám k tvrzení, že "něco je špatně". Třeba i to, jak je možné, že vysoce organizovaný izraelský stát připustí takovou "informační skrumáž", že se policisté v Ašdódu postřílí navzájem.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.