Zora 11.10.2023 17:06 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

11.10.23

Čína: Od 17. októbra sa uskutoční fórum Jeden pás, jedna cesta

Čína v stredu potvrdila, že v poradí tretie fórum Jeden pás, jedna cesta sa uskutoční v Pekingu 17. a 18. októbra. Očakáva sa, že sa na ňom zúčastní viacero zahraničných lídrov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Čínsky prezident Si Ťin-pching sa zúčastní na otváracom ceremoniáli fóra, prednesie reč a usporiada uvítací banket pre zahraničných lídrov a šéfov medzinárodných organizácií zúčastňujúcich sa na fóre," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Ruský prezident Vladimir Putin pritom podľa AFP už avizoval, že sa na budúcotýždňovom fóre v Číne zúčastní. Peking však termín jeho konania potvrdil až v stredu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí pritom v utorok informovalo o účasti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova na fóre a jeho rokovaniach s čínskom náprotivkom Wang Im.

"Vítame, že krajiny a partneri aktívne podieľajúci sa na iniciatíve Jeden pás, jedna cesta prídu do Pekingu, aby rokovali o plánoch spolupráce a snažili sa o spoločný rozvoj," uviedla v septembri hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Podľa Pekingu bude na podujatí zastúpených 130 krajín.

Na budúcotýždňovom fóre Jeden pás, jedna cesta si Čína pripomenie 10. výročie tejto infraštruktúrnej iniciatívy známej tiež ako Nová Hodvábna cesta.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.