Zora 11.10.2023 17:24 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

10.10.23

Spojené arabské emiráty a Jordánsko prisľúbili humanitárnu pomoc

Spojené arabské emiráty prisľúbili v utorok Palestínčanom humanitárnu pomoc 20 miliónov dolárov (18,84 milióna eur). Dodávku lekárskej a humanitárnej pomoci ohlásilo aj Jordánsko.

Prezident SAE šejk Muhammad bin Zájid Ál Nahján prikázal, aby bola "naliehavá pomoc" Palestínčanom doručená prostredníctvom Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Jordánsky kráľ Abdalláh II. ohlásil vyslanie "lekárskej a humanitárnej pomoci" pre Palestínčanov žijúcich v pásme Gazy. Smerovať bude cez hraničný priechod Rafah na hranici palestínskej enklávy s Egyptom.

DPA predtým informovala, že Egypt tento hraničný priechod dočasne uzavrel. Citovala nemenovaného príslušníka egyptských bezpečnostných služieb, podľa ktorého odvetné útoky Izraela na Gazu ohrozujú civilistov aj zamestnancov pracujúcich na hraničnom priechode. Zdroj dodal, že na hraniciach bol vyhlásený stav pohotovosti, aby sa zamedzilo akýmkoľvek pokusom o infiltráciu.

Ďalšie zdroje z egyptských bezpečnostných služieb a očitý svedok podľa agentúry Reuters v pondelok večer uviedli, že prevádzka priechodu Rafah bola narušená úderom na územie Gazy.

Podľa palestínskych colných úradov, ktoré cituje stanica CNN, však priechod v utorok normálne fungoval.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.