Zora 11.10.2023 20:25 Zobraziť v diskusii

Re: Osviežovač pamäti


Senátor Ron Paul: “Hamas bol založený Izraelom”? 

Amerika podporuje zbraňami obe strany

10. októbra 2023



V roku 2009 poslanec Ron Paul (R-TX) na pôde Snemovne povedal, že Izrael „podporil a založil Hamas“.

 Paulove komentáre prišli počas prejavu o „blowbacku“ v dôsledku americkej intervencie na Blízkom východe.

“To, čo sa teraz deje na Blízkom východe, najmä v Gaze, máme určitým spôsobom morálnu zodpovednosť za obe strany, pretože poskytujeme pomoc a financovanie arabským národom aj Izraelu,” povedal Paul.

“Máme morálnu zodpovednosť, najmä dnes, zbrane, ktoré sa používajú na zabitie toľkých Palestínčanov, sú americké zbrane a na to sa používajú americké fondy,” dodal.

“Je tu však politická zodpovednosť, na ktorú sa podľa mňa nedívame, pretože príliš často dochádza k tak veľkému úderu z našej intervencie v oblastiach, do ktorých by sme sa nemali zapájať,” pokračoval.

Viete Hamas, ak sa pozriete do histórie, zistíte, že Hamas bol povzbudený a skutočne založený Izraelom, pretože chcel, aby Hamas pôsobil proti Jásirovi Arafatovi, komentoval Paul.

„Poviete si: No, áno, vtedy to bolo lepšie a splnilo to svoj účel, ale nechceli sme, aby to urobil Hamas. Takže potom my, ako Američania, hovoríme: No, máme taký dobrý systém; vnútime to svetu. Ideme napadnúť Irak a učiť ľudí, ako byť demokratmi. Chceme slobodné voľby. Preto sme vyzvali Palestínčanov, aby mali slobodné voľby. Robia to a volia Hamas,“ pokračoval Paul.

„Takže sme najprv nepriamo a priamo cez Izrael pomohli založiť Hamas. Potom máme voľby, v ktorých sa Hamas stane dominantným, potom ich musíme zabiť. Jednoducho to nedáva zmysel. V 80. rokoch sme boli spojencami Usámu bin Ládina a bojovali sme so Sovietmi. V tom čase si naša CIA myslela, že je dobré, ak radikalizujeme moslimský svet. Takže financujeme madrasskú školu na radikalizáciu moslimov, aby sme mohli konkurovať Sovietom. Je tam príliš veľa spätného pohybu,“ povedal.

„Je veľa dôvodov, prečo by sme sa mali postaviť proti tomuto uzneseniu. Nie je to v záujme Spojených štátov, nie je to ani v záujme Izraela,“ dodal.

Newsmax informoval o komentároch Rona Paula v roku 2011, keď kandidoval na prezidenta:

Zatiaľ čo sa debata točí okolo postojov republikánskeho prezidentského kandidáta Rona Paula k Izraelu, prejav z roku 2009 na pôde Snemovne sa vracia k strašeniu.

Texaský kongresman predložil argument, že Izrael skutočne vytvoril Hamas, rovnako ako obvinil CIA z radikalizácie moslimov a Spojené štáty z dodávania zbraní a peňazí, ktoré „zabíjajú Palestínčanov“, ako sa uvádza na hotair.com.

Paulove komentáre z roku 2009 prišli, keď sa postavil proti rezolúcii Snemovne reprezentantov 34, „Uznávajúc právo Izraela brániť sa proti útokom z Gazy, opätovnom potvrdení silnej podpory Spojených štátov Izraelu a podpore izraelsko-palestínskeho mierového procesu“.

Archivovaný článok z roku 2009 z The Wall Street Journal uviedol: „Ako Izrael pomohol splodiť Hamas“.

Podľa denníka The Wall Street Journal :

Pri prieskume trosiek susedovho bungalovu, ktorý zasiahla palestínska raketa, vyslúžilý izraelský úradník Avner Cohen sleduje trajektóriu rakety späť k „obrovskej, hlúpej chybe“, ktorú urobil pred 30 rokmi.

„Na moje veľké poľutovanie je Hamas výtvorom Izraela,“ hovorí pán Cohen, Žid narodený v Tunisku, ktorý pracoval v Gaze viac ako dve desaťročia. 

Pán Cohen, ktorý bol až do roku 1994 zodpovedný za náboženské záležitosti v regióne, sledoval, ako sa islamistické hnutie formuje, odbúrava sekulárnych palestínskych rivalov a potom sa mení na dnešné Hamas, militantnú skupinu, ktorá prisahá zničenie Izraela.

Namiesto toho, aby sa od začiatku pokúšal obmedziť islamistov v Gaze, hovorí pán Cohen, Izrael ich roky toleroval a v niektorých prípadoch podporoval ako protiváhu sekulárnych nacionalistov Organizácie pre oslobodenie Palestíny a jej dominantnej frakcie, Fatah Jásira Arafata.

Izrael spolupracoval so zmrzačeným, poloslepým duchovným menom Sheikh Ahmed Yassin, aj keď kládol základy toho, čo sa malo stať Hamasom. Sheikh Yassin aj dnes naďalej inšpiruje militantov; počas nedávnej vojny v Gaze bojovníci Hamasu konfrontovali izraelské jednotky s „Yassinmi“, primitívnymi raketami poháňanými granátmi pomenovanými na počesť duchovného.

Minulú sobotu, po 22 dňoch vojny, Izrael oznámil zastavenie ofenzívy. Cieľom útoku bolo zastaviť dopad rakiet Hamasu na Izrael. Premiér Ehud Olmert privítal „odhodlanú a úspešnú vojenskú operáciu“. Zahynulo viac ako 1200 Palestínčanov. Zahynulo aj 13 Izraelčanov.

Hamas na druhý deň zareagoval vystrelením piatich rakiet smerom k izraelskému mestu Sderot, niekoľko kilometrov po ceste od Moshav Tekuma, farmárskej dediny, kde žije pán Cohen. Hamas potom oznámil svoje vlastné prímerie.

Odvtedy sa vodcovia Hamasu vynorili z úkrytu a znovu potvrdili svoju kontrolu nad Gazou. Očakáva sa, že Egyptom sprostredkované rozhovory zamerané na trvalejšie prímerie začnú tento víkend. Prezident Barack Obama tento týždeň povedal, že trvalý pokoj „vyžaduje viac ako dlhé prímerie“ a závisí od Izraela a budúceho palestínskeho štátu „žijúcich vedľa seba v mieri a bezpečí“.

The Intercept citoval kus The Wall Street Journal  v roku 2018. Cez The Intercept :

Toto nie je konšpiračná teória. Vypočujte si bývalých izraelských predstaviteľov ako Brig. Gen. Jicchak Segev, ktorý bol začiatkom 80. rokov izraelským vojenským guvernérom v Gaze. Segev neskôr reportérovi New York Times povedal, že pomáhal financovať palestínske islamistické hnutie ako „protiváhu“ sekularistom a ľavičiarom Organizácie za oslobodenie Palestíny a strany Fatah na čele s Jásirom Arafatom (ktorý sám hovoril o Hamasu ako „ stvorenie Izraela.”)

“Izraelská vláda mi dala rozpočet,” priznal brigádny generál vo výslužbe, “a vojenská vláda dáva mešitám.”

„Na moje veľké poľutovanie je Hamas výtvorom Izraela,“ povedal v roku 2009 pre Wall Street Journal Avner Cohen, bývalý izraelský predstaviteľ pre náboženské záležitosti, ktorý pracoval v Gaze viac ako dve desaťročia. V polovici 80. rokov Cohen dokonca napísal oficiálna správa pre jeho nadriadených, v ktorej ich varuje, aby nehrali úlohu rozdeľuj a panuj na okupovaných územiach podporovaním palestínskych islamistov proti palestínskym sekularistom. “Odporúčam zamerať naše úsilie na nájdenie spôsobov, ako rozbiť toto monštrum skôr, ako nám táto realita skočí do tváre,” napísal.

Nepočúvali ho. A Hamas, ako vysvetľujem v piatej časti mojej krátkej filmovej série pre The Intercept on blowback, bol výsledkom. Aby bolo jasné: Po prvé, Izraelčania pomohli vybudovať militantný kmeň palestínskeho politického islamu vo forme Hamasu a jeho predchodcov Moslimského bratstva; potom Izraelčania zmenili smer a pokúsili sa ho bombardovať, obliehať a blokovať.

Len za posledné desaťročie išiel Izrael do vojny s Hamasom trikrát – v rokoch 2009, 2012 a 2014 – pričom v tomto procese zabil približne 2 500 palestínskych civilistov v Gaze. Medzitým Hamas zabil oveľa viac izraelských civilistov ako ktorákoľvek sekulárna palestínska militantná skupina. Toto sú ľudské náklady na spätný chod.

“Keď sa pozriem späť na reťaz udalostí, myslím, že sme urobili chybu,” poznamenal neskôr David Hacham, bývalý expert na arabské záležitosti v izraelskej armáde, ktorý v 80. rokoch sídlil v Gaze. “Ale v tom čase nikto nepremýšľal o možných výsledkoch.”



Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.