Zora 11.10.2023 21:40 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

10.10.23

Progresívne Slovensko sa vyjadrilo k vojne v Izraeli, Wisterová a Szatmary vypenili: Nálož v komentároch!

Podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek napísal v nedeľu krátke vyjadrenie k situácii v Izraeli. Statusom však vyvolal vlnu kritických reakcií v komentároch, prostredníctvom ktorých vyjadrili svoj názor aj známe osobnosti slovenského šoubiznisu.

"Progresívne Slovensko odsudzuje útok Hamasu na Izrael. Niet žiadneho ospravedlnenia pre vystrelenie tisícov rakiet na husto obývané ciele," začína sa v statuse hnutia.

"Rozumieme frustrácii Palestínčanov na okupovaných územiach s prístupom súčasnej vlády k riešeniu ich osudu. Ale ozbrojený útok je najhoršia možná odpoveď," pokračoval Valášek s tým, že v rámci PS vyjadrujú úprimnú sústrasť obetiam útoku a vyzývajú na okamžité zastavenie násilia.

V komentároch pod statusom sa však objavili viaceré kritické reakcie. Na status okrem moderátorky Very Wisterovej reagoval aj stand up komik Michael Szatmary. Obidve známe tváre sa hlásia k židovskému pôvodu.

"Už 2 dni to tu necháte zavesené? Myslíte si, že keby na Slovensku niekto vystrieľal zopár dedín a uniesol malé deti, ženy a ďalších civilistov - tiež by ste to nazvali ako 'frustrácia, ktorej rozumiete'?" opýtala sa naštvaná Wisterová, ktorá postoj hnutia vníma ako veľké sklamanie.

Aj stand-up komik Szatmary takisto zanechal v komentároch svoj názor: "Žiadna frustrácia neospravedlňuje zabíjanie detí a nevinných civilistov."

Palestínske hnutie Hamas v sobotu 7. októbra spustilo rozsiahly útok na Izrael, ktorý naň reaguje tvrdými odvetnými krokmi. Akcia Hamasu si vyžiadala dovedna viac ako tisíc mŕtvych a tisícky zranených na oboch stranách.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.