Zora 12.10.2023 17:37 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

Riešenie z USA:

11.10.23

USA chtějí koridor do Egypta pro civilisty z Pásma Gazy

Spojené státy chtějí podle americké zpravodajské televize NBC News vytvořit koridor, který by civilistům z Pásma Gazy umožnil odejít do Egypta. Mohli by se tak vyhnout nebezpečí, které jim v Gaze hrozí. Izrael na pásmo, v němž žije zhruba 2,3 milionu lidí, útočí v reakci na víkendové masakry spáchané palestinským teroristickým hnutím Hamás.

Podle americké televize administrativa prezidenta Joeho Bidena o plánu jedná s několika dalšími státy. Cílem je zabránit masovému umírání civilistů, kteří se v Gaze náletům často jen těžko mohou vyhnout, uvedli představitelé Bidenovy administrativy.

Podle zvažovaného plánu by palestinští civilisté a také Američané v Gaze mohli z válečné zóny uniknout jižním koridorem vedoucím do Egypta.

Vzhledem k tomu, že se Izrael připravuje na možný pozemní vpád do Gazy, hrozí civilistům, kteří nemají žádné spojení s Hamásem, že zůstanou bez domova nebo budou zabiti při ostřelování.

Jak přesně by evakuace civilistů mohla vypadat a jak by se zabránilo tomu, aby Gazu neopustili také extrémisté z Hamásu, NBC News zatím neuvedla.

Poznamenala ale, že Biden v úterním telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který podle všeho chystá pozemní útok na Gazu, apeloval na to, aby se snažil co nejvíce omezit počet civilistů, kteří umírají.

--

komentár z VK, Ji Maxon:

"Boží nápad... Mojžíš kdysi vyvedl Židy z Egypta a Biden jim tam dnes místo nich dovede Plastelínce... Tak nevím nakolik moc by se tahle výměna Egyptu zamlouvala...

Věcný dotaz, kdo jak zajistí, aby úplně první ven z Gazy nevypochodoval Hamas s dětmi v náručí?

Osobně tuším, že ale v pásmu Gazy žádní opravdoví nevinní civilisté ani nejsou! A jestli chce USA někoho zachránit a zadělat na problém, ať si zadělají doma, ať si je odveze do USA! Ne, aby ten Bidenův koridor vedl k nám do Evropy..."

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.