Lin 16.10.2023 14:03 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

Chápu to obdobně. S posvátností Izraele i s vyvoleným národem je to nalevačku, protože to bylo v minulých letech využito a náležitě překrouceno a to v prvé řadě sionisty, kteří ani židy nejsou.

To "cosi" o vyvolenosti národa má své kořeny ve starém zákoně (v Bibli) a možná i v Tóře či Talmudu. Pokusím se to vysvětlit.

Národem se myslel národ semitský, vyznání židovského - což už je dneska problém, protože ne všichni vyznavači židovství jsou také ze semitského národa. Proto jsou také takové zmatky s uznáváním židovské národnosti - protože málokdo je Semita. Ve světě jsou povětšinou jen lidé židovského vyznání, ale ti nemají nic společného s původním biblickým semitským národem Židů. A když se to vezme kolem a kolem, Palestinci jsou nejbližšími příbuznými národa Židů. Jen s tím rozdílem, že vyznávají islám.

Podle Bible (protože ani Tóru, ani Talmud jsem nikdy nečetla) se píše o "vyvoleném národě", ze kterého se má zrodit Mesiáš. Jo, zrodil se.... ale národ ho nepoznal a nechal ukřižovat. Tím se veškerá možná "vyvolenost" končí - pokud by na ni byla byť špetka pravdy.

Co se posvátnosti týká, tak... tady je to trochu složitější. Konkrétně k Jeruzalému si vztahují "posvátnost" všechna tři tamní náboženství = judaismus, islám, křesťanství.

Židé to staví na šalamounově chrámu. al-Aksá (jinak také Chrámová hora) prý je vystavěná na druhých troskách Šalamounova chrámu - no ale podle židovského proroctví může povstat nový židovský stát až po obnově tohoto chrámu - jako "třetí Šalamounův chrám". Problém ale je, že dneska je komplex mešitou, vystavěnou právě na troskách starého - snad židovského - chrámu. Pro muslimy je celá hora posvátnou, protože zde prý byl Mohamed vzatý archandělem na "prohlídku" nebe, kde dostal několik ponaučení a modliteb. Proto tu muslimové nechali mešitu zbudovat - místo bylo v té době jen rumištěm.

No a křesťané.... Nemusím vzpomínat křížové výpravy, které se (údajně) vedly kvůli osvobození "svatých míst od pohanů". Za pohany měli tehdejší válečníci jak muslimy, tak židy. Křesťanům šlo ale spíš o tzv Boží hrob a další místa, kudy kdysi kráčel Ježíš (Golgota je kopec za Jeruzalémem).

Odtud je tradice "božího města Jeruzaléma" i mezi křesťany. Třeba Karel IV. stavěl Nové Město pražské podle plánů města Jeruzaléma a plánoval, že zde povstane po novém zrození Mesiáše posvátné "zlaté město boží tisícileté říše míru". Karel IV budoval město hlavně proto, že v té době byl skutečný Jeruzalém pod islámskou vládou a křesťanské proroctví říká, že se Kristus vrátí jako král jen do Jeruzaléma. Takže Karel IV budoval město nové, aby se Kristus měl kam vrátit...

Pozn.: Možná právě zde je počátek pjakinovské teze "Praha - okultní židovské centrum" - ale Praha neměla být židovská, nýbrž křesťanská.

Toto mé obsáhlé povídání je vysvětlením, kde se "co" vzalo = jak řeči o vyvolenosti, tak posvátnosti.

A moc zvláštní je, že do doby, než se objevili sionisti, žily komunity všech tří náboženství na "svatých místech" celkem v poklidu a nijak si nevadily. Židé, kteří v té době na území Palestiny žili, byli skutečně Židé i národností. Ovšem do doby, než se objevilo sionistické hnutí, kdy se židem (vírou) mohl stát kdekdo a vůbec nikomu nevadily modré oči a blond vlasy. No... a jak se občas kde objevují "židovská pravidla pro zacházení s gojímy" - nemám to ověřené, jen se říká, že i toto je z dílny sionistů.

A USA nedrží ochrannou ruku nad Židy, ale nad sionisty. Ti skuteční židé semitského původu jsou jim povětšinou úplně jedno, protože ti nedosahují na vrcholné politické a finanční posty.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.