Lin 16.10.2023 18:56 Zobraziť v diskusii

Re: Zaujímavé odkazy

Myslím, že i tady se objevily diskuse nad tématem potravinové soběstačnosti, rodinných farem, pěstováním potravin a chovem domácího zvířectva.

Já se takových nerada zúčastňuju, protože tam vidím velmi málo prospěšných reálných nápadů a návrhů - ale o to víc utopie a romantických představ o "životě v přírodě".

Mám tu rozhovor se slovenskou farmářkou. Velmi zajímavý a velmi realistický pohled člověka, který nejen že ví, o čem mluví, ale má v oboru každodenní cca dvacetiletou praxi.

Všem vážným zájemcům bych doporučovala část o tamních potravinových bankách (které bankami nejsou, slouží jen pro potřeby komunity). Je to cca od 26 minuty. Funkční návod na to, jak komunitně shromažďovat a využívat potraviny, jak společně nakupovat nebo prodávat své domácí výrobky. Tento způsob jim na Slovensku funguje už asi dvacet let. Funkční způsob na velmi žádoucí a prospěšnou komunitní spolupráci - a jak paní říká, funguje tak v té jejich "bance" na šedesát rodin. Žádné utopické intelektuální žvásty - jen fungující praxe, o kterou jsou schopni a ochotni se s námi podělit.

https://www.youtube.com/watch?v=R9q9AaSB_KU

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.