Lin 17.10.2023 13:23 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

To se dalo čekat... USA to nepřipustí, protože tu krev a chaos tam potřebují.

Já se zrovna nevyznám v této oblasti dění, proto jen velmi laicky řeknu, co si myslím.

Izrael jsou prodloužené ruce USA a pokud by tam cosi sjednalo Rusko a Čína, pak by USA ztratily další veliký kus vlivu, co tam mají. Co jsme četla, tak ani v Izraeli se jednotně nekoukají na současnou protipalestinskou "akci". Je dost Izraelců., kteří si velmi dobře umějí představit mírové soužití s Palestinci (a muslimy vůbec). Jenže - Blízký východ je základem petrodolaru a pokud by zmizelo letité ohnisko nenávisti mezi muslimy a židy, pak by chyběla páka na "neposlušné" - třeba Saúdy, kteří si nyní dělají s ropou co chtějí oni - ne strýček Sam. Prostě - jsou v tom peníze a ropa - dva základní pilíře současné anglosaské civilizace.

A pak - pokud vyženou Palestince, naštvou tím naprostou většinu muslimů na světě. A to taky pro USA není k zahození, když se země po celém světě (zvláště pomalu se probírající Evropa) budou muset starat o teror ve svých městech. Lépe se pak přejde k teroru ze strany státu = na vlastní obyvatele. A nebude čas protestovat proti nastolené diktatuře. Tím mám na mysli, že čím dál častěji probleskují "nápady", že volby jsou k ničemu, protože občani nevolí podle představ "elity" - a tak se prostě zruší a "elita" si posty rozdělí sama mezi sebou.


@Zora

Teď k prezidentovi Abbásovi:

Myslím si, že zrovna on je na to místo dosazený "dohlížiteli" (= USA a spol). Loutka která nejméně vadí. Jestli je pravda, že třeba Gaza je vlastně jeden velký koncentrák, kde se dodá jen to, co dovolí "dohled", kde nemají ani vodu, ani jídlo, že se to tam všechno vozí - pak se osobně nedivím, že tam vznikne nějaký ten odpor třeba v podobě Hamásu. A jestliže byl Hamás původně "stvořen" proti Arafatovi a jeho stoupencům - tak čemu se "zakladatelé" vlastně diví. A nynější tvrzení, že Izrael "jen zbaví Gazu Hamásu" a pak to zas předá Abbásovi - to si doopravdy neumím představit. Civilisti se už nebudou mít kam vrátit - soudě podle nynějších fotek. A nevěřím, že by Izrael zbudoval Palestincům nové domovy - to je utopie. A další lží je, že Izraeli jde o zničení Hamásu. Jak, když vedení a velení je roztroušené po cizích zemích a také ne všichni bojovníci jsou na území Gazy? Fakt mě nepřesvědčují o své "obranné akci" a tentokrát nemám stranu, na kterou se přikláním.

A Izrael u mě body nezískává ani svou letitou "taktikou", že když Hamás na něj vystřelí bombičku, tak Izrael zničí letiště a rafinérky (+ infrastrukturu) ve všech okolních arabských státech.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.