Lin 19.10.2023 14:25 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

Fórum v Pekingu jasně ukázalo, jak se změnil svět za poslední rok. Důležité věci a důležitá jednání se už neodehrávají v Evropě či USA nebo na těch jejich "géčkách". Odehrávají se v Číně nebo Rusku. Zde se řeší všechny důležité otázky života zemí ve světě. Všímají si toho už i "západní masmédia".

Třeba Bloomberg tvrdí (pozdě - ale přece), že "západ je znepokojen sbližováním Ruska a Číny". Chce se mi k tomu říct - to brzy. Ale i když jsou v článku dedukované příčiny a následky dost zcestné a mimo, jedno jim neuniklo = že se nová světová pravidla vytvářejí úplně někde jinde, než v USA čekali.

Noviny NY Times si zase všímají srovnání cesty Bidena do Tel Avivu a Putina do Pekingu a to jako jakéhosi "měřítka moci a autority". Ta Bidenova vyznívá dost trapně - zvláště když nemohl uskutečnit setkání s palestinskou samosprávou. Takže přijel, poobjímal se s izraelskými děvčaty a Bendžím - a odjel domů, aniž by nějak politicky prospěl USA nebo Izraeli. Putin - oproti němu - uskutečnil mnoho důležitých setkání a jednání a když nic jiného, utvrdil svět, že s Čínou pojí Rusko spojenectví v mnoha oblastech. Noviny si všímají rozdílů mezi těmito dvěma "světy" - rozdílů čím dál viditelnějších. USA vyjádřily nehynoucí lásku a podporu Izraeli a uznávají jeho "právo na tvrdou obranu". Kdežto ten druhý, !východní svět" v čele s Ruskem a Čínou sice vyjádřil podporu a soustrast Izraeli, ale zároveň neodsoudil Hamás. K tomu ještě vyzvali k "chladné hlavě a diplomatickému řešení", protože Izrael není tak úplně bez viny a útok Hamásu není překvapivý a "z ničeho nic". Oba státy napomenuly Izrael za odříznutí Gazy od vody a elektřiny.

Do třetice analytik Brian Berletic (z USA) pro videozprávy.

Uvedl, že Čína a Rusko prakticky napravují ve světě škody, způsobené politikou USA. Tam, kde USA ničí a shazují tuny bomb - tam Čína a Rusko budují a snaží se postavit zdecimované země na nohy. A USA se jim nemůžou rovnat a ani jim konkurovat. Ony už jen škodí...

"To je důvod, proč když USA říkají, že budou soutěžit s iniciativou Belt and Road, jak jsem řekl, není to o konkurenci. Mají na mysli, že znovu otráví lidi nenávistí k Číně prostřednictvím lží, financováním aktivistů a opozičních skupin, aby se jí postavili, nebo dokonce fyzickým ničením infrastruktury."

https://russian.rt.com/inotv/2023-10-18/Amerikanskij-ekspert-Rossiya-i-Kitaj

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.