Zora 19.10.2023 16:38 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

5.10.23

Dodávka zváža do obce migrantov, na starosti ich potom majú miestni

/v odkaze je krátke video/

O skupinu 13 imigrantov sa starajú miestni aj starosta. Foto: Facebook

NOVOŤ – Hornooravská obec si na vlastnej koži okúsila migračnú krízu. Po dedine Novoť sa potuluje skupina 13 utečencov. Polícia o situácii vie, osoby však údajne majú povolenie na pobyt a zostali v dedine. Jedlo a prístrešok im poskytujú obyvatelia obce.

„Včera v noci (4. októbra) ostala v obci odstavená dodávka, ktorá k nám doviezla asi 13 migrantov. Šofér odišiel a migranti ostali v dedine,“ tvrdí starosta obec Dušan Jendrašík. Žilinskému Štandardu sa podarilo získať video, ktoré zachytáva skupinu migrantov na prechádzke. Polícia bola o situácii upovedomená, no reakcia štátnych orgánov starostu sklamala.

„Kontaktovali sme políciu. Tí im skontrolovali doklady, povolenie o zotrvaní a odišli. Úrady sa tým už potom nezaoberali,“ povedal nám starosta. Podľa jeho slov si migranti ustlali na verejnom priestranstve. Vedenie obce sa preto dohodlo so súkromníkom, ktorý im poskytol na noc svoju garáž. Obyvatelia im taktiež doniesli matrace a jedlo.

„Pochopili sme, že sú zo Sýrie. Nevieme ale, či čakajú na ďalší transport, prípadne či chceli byť niekde inde,“ dodal starosta. „Našťastie nedošlo k žiadnym potýčkam ani stretom, obyvatelia našej obce sú skôr súdržní a pomáhajú. To by však mali robiť úrady,“ tvrdí. „Mrzí ma, že sa štátne orgány k tomu stavajú tak, ako sa stavajú,“ vyjadril sa na záver.

Na sociálnych sieťach sa medzitým strhla debata, ktorá sa problémom zaoberala. Zatiaľ čo jedni chválili súdržnosť obyvateľov obce, ďalší boli zo situácie znepokojení. Už dávnejšie sme totiž priniesli čitateľom správu o pohybe imigrantov v Čadci.

Tu je niekoľko konkrétnych tipov pre miestnych obyvateľov, ktorí sa stretávajú s migrantmi:

Tu je niekoľko konkrétnych tipov pre štát a samosprávu:

Migranti sú dôležitou súčasťou spoločnosti. Je dôležité, aby sme sa k nim správali s rešpektom a pochopením. Spoločne môžeme vytvoriť spravodlivú a inkluzívnu spoločnosť, kde majú všetci ľudia rovnaké príležitosti a práva.

Tipy v článku sú nechutným výsmechom všetkým platičom daní.

--

16.10.23

Nemecko zavedie kontroly na hraniciach s Poľskom, ČR a Švajčiarskom

Nemecko plánuje zaviesť dočasné stacionárne kontroly na hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom. Napísala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním na nemenované zdroje z prostredia nemeckej vlády, informuje TASR.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová sa chystá o tomto zámere informovať Európsku komisiu, tvrdia zdroje. Kontroly by malo Nemecko na hraniciach s Poľskom, ČR a Švajčiarskom zaviesť podľa vzoru kontrol, ktoré na hraniciach s Rakúskom vykonáva od roku 2015.

Nemecká vláda sa sprísnením kontrol na hraniciach snaží zabrániť prílevu nelegálnych migrantov do krajiny a efektívne bojovať proti prevádzačstvu.

--

17.10.23

Mimoriadny stav v Bratislave pre ilegálnu migráciu je výsledok dlhodobej štátnej nečinnosti

BA - Hl. st.

Migračná kríza začala v tunajšom prostredí naberať reálne kontúry v momente, keď sa veľké skupiny cudzincov začali objavovať v slovenských mestách a obciach. Bratislavský magistrát z tohto dôvodu dokonca vyhlásil mimoriadnu situáciu. Problém spôsobili nielen zatvorené hranice zo strany susedných štátov či laxný prístup polície pri strážení našich vnútorných hraníc, ale aj nepripravenosť a neefektívny systém štátnej správy v konaniach s cudzincami.

Namiesto organizovaného riešenia krízovej situácie a riešenia migračného problému ako celku, sa skôr ukazujú roky zanedbávané problémy v štátnej správe. Migračná vlna cudzincov nie je v krajinách Európskej únie novou udalosťou, ale štát sa doposiaľ spoliehal na to, že sme len tranzitná krajina.

/zamknutý článok/

Čo sa niekomu javí ako dlhodobá nečinnosť štátu, môže byť pri troške fantázie aj vopred naplánovaná stratégia.

--

18.10.23

Rakúsko bude kontrolovať aj hranicu s Českom

Rakúsko zavádza kontroly aj na hranici s Českom. V platnosti budú od polnoci z utorka na stredu zatiaľ na desať dní, oznámil v utorok hovorca rakúskeho ministerstva vnútra. TASR o tom informuje podľa agentúry APA.

Viedeň reaguje na rozhodnutie Nemecka zaviesť stacionárne kontroly na hraniciach s Českom, Poľskom a Švajčiarskom – po vzore kontrol, aké vykonáva na rakúskej hranici už od roku 2015.

Cieľom je podľa hovorcu zabrániť tomu, aby prevádzači presmerovali trasy nelegálnej migrácie cez Rakúsko.

Rakúsko už niekoľko rokov kontroluje hranice so Slovinskom a Maďarskom, od 4. októbra tohto roka k nim pridalo aj Slovensko, a to aktuálne do 2. novembra.

Rakúske ministerstvo vnútra v oznámení poukázalo na to, že v schengenskom priestore v súčasnosti okrem Rakúska kontrolujú vnútorné hranice Slovensko, Poľsko, Česko, Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Nórsko a Švédsko.

Rezort dodal, že počet zaznamenaných nelegálnych migrantov v posledných týždňoch medziročne vzrástol na Slovensku (900 percent), v Nemecku (71 percent), Francúzsku (37 percent) či Španielsku (42 percent). V Rakúsku naopak v posledných mesiacoch evidujú pri zadržaných a žiadateľoch o azyl pokles o "približne 50 percent".


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.