Zora 20.10.2023 23:28 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

13.10.23

Útočník s nožom zabíjal na škole vo Francúzsku, obeťou je učiteľ

Pri útoku nožom na strednej škole v severofrancúzskom meste Arras v piatok zahynul učiteľ a ďalší dvaja ľudia vrátane maloletého žiaka sú vážne zranení. Podľa ministra vnútra Geralda Darmanina sa páchateľa podarilo zadržať, píše TASR na základe správy agentúry AFP, AP a Reuters.

Nemenovaný policajný zdroj agentúre AFP uviedol, že útočník počas incidentu kričal: "Alláhu akbar!" (Boh je najväčší). Podľa francúzskych médií ide o približne 20-ročného mladého muža, ktorý mohol byť bývalým žiakom školy.

Podľa AFP sa obeťou útoku stal učiteľ francúzskeho jazyka. Medzi zranenými je učiteľ telesnej výchovy, ako aj maloletý žiak.

Miestna polícia informuje, že útočník je čečenského pôvodu a v štátnom bezpečnostnom registri už bol vedený ako potenciálna bezpečnostná hrozba. V súvislosti s útokom zadržali aj páchateľovho brata. Francúzska protiteroristická prokuratúra oznámila, že útok začala vyšetrovať ako teroristický čin.

Elyzejský palác medzičasom informoval, že miesto nešťastia navštívi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Polícia oblasť zaistila a situácia v súčasnosti podľa nej nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre verejnosť.

K útoku došlo v čase, keď Francúzsko zakázalo propalestínske demonštrácie po víkendovom krvavom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. Takéto protesty totiž podľa Paríža ohrozujú verejný poriadok.

--

Útočník na škole vo francúzskom Arrase zabil nožom učiteľa, ďalších ľudí zranil

"Arras leží v severofracúzskom departemente Pas-de-Calais neďaleko hraníc s Belgickom."

"Útočníka podľa denníka Libération zachytáva video na školskom dvore okolo 11. hodiny dopoludnia, očividne pri vyostrenom rozhovore." 

"Devätnásťročný študent Samuel, ktorý sa v čase útoku nachádzal v inej budove školského komplexu, krátko pred 13:00 novinárom opísal, že varovný poplach sa na škole rozoznel okolo 11:10. Študenti sa v súlade s inštrukciami s učiteľmi zavreli v triedach a telocvični."

----

16.10.23

Rusko poukazuje, že páchateľ v Arrase sa radikalizoval vo Francúzsku

Ruské veľvyslanectvo v Paríži tvrdí, že 20-ročný muž pôvodom z Ruska, ktorý je obvinený z vraždy učiteľa vo francúzskom meste Arras, sa zradikalizoval vo Francúzsku, kde žil od svojich piatich rokov.

V pondelok o tom informovala agentúra AFP, ktorá citovala správu ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS odvolávajúcej sa na ruské veľvyslanectvo v Paríži.

Zastupiteľský úrad vo svojom stanovisku píše, že predpokladaný páchateľ útoku v Arrase, Mohammed Moguchkov (Mogučkov) "prišiel do Francúzska vo veku piatich rokov a odvtedy tam aj žije". "Je zrejmé, že k jeho radikalizácii nedošlo v Rusku," uvádza sa v dokumente.

Moguchkov sa narodil v prevažne moslimskej Ingušskej republike na juhu Ruskej federácie. Francúzske médiá informovali, že tajná služba vo Francúzsku na jeho meno zaviedla spis v kategórii S, čo znamená, že bol považovaný za vážnu hrozbu pre bezpečnosť štátu. Bol aj pod dohľadom francúzskej domácej spravodajskej služby DGSI.

Jeho otec, ktorý bol tiež na zozname osôb ohrozujúcich bezpečnosť štátu, bol z Francúzska deportovaný v roku 2018. Jeho starší brat je vo väzení za účasť na teroristickom sprisahaní.

Francúzska vláda označila piatkový útok v Arrase za islamistický teroristický útok. Jeho obeťou sa stal stredoškolský učiteľ literatúry Dominique Bernard.

Táto vražda zintenzívnila nervozitu vo Francúzsku, ktoré má veľkú moslimskú i židovskú populáciu a kde vláda niekoľko dní po útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael zvýšila varovanie pred teroristickými útokmi na najvyšší stupeň.

--

Mohamed - posol Boží /islam/ a "chválený", "hodný chvály" /arab./

Mogučkov - moja asociácia https://sk.wikipedia.org/wiki/Bitka_pri_Moh%C3%A1%C4%8Di_(1526)

Nie veľmi ďaleko od Arrasu je aj Mainz, ktorý sa prepisuje ako Mohuč. Rieka Main /Mohan/ z kelt. Moina "blato, íl, bažina"; mesto Mainz /Mohuč/ z Mogons / Mogontia podľa kelt. boha liečenia a slnka, analogický k Apolónovi. https://de.wikipedia.org/wiki/Mogon

Dominik - "pán" /lat./

Bernard - "medvedia sila", "silný ako medveď" /st. nem./

Arras - pôvodne Nemetocenna - "svätyňa", "miesto posvätného ohradenia, miesto chrámu“ ,"krajina patriaca k svätyni“. Keltské "nemeton" znamená "kultové miesto". Neskôr Atrebatum odvodené z Atrebates /keltský ľud v belg. Galii/ - "usadlíci", "tunajší". Kelt. trebo - "obydlie". S tým súvisí pomenovanie regiónu Artois.

Zaujímavé osobnosti mesta - Maximilien de Robespierre , Eugène-François Vidocq , Charles de Gaulle https://fr.wikipedia.org/wiki/Arras

Škola má v názve mená Gambetta a Carnot. https://fr.wikipedia.org/wiki/Lyc%C3%A9e_Gambetta-Carnot

https://fr.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Gambetta

https://fr.wikipedia.org/wiki/Lazare_Carnot

https://www.databazeknih.cz/knihy/puvod-zemepisnych-jmen-172793

--

Na sieťach sa možno stretnúť s názorom, že vo Francúzsku sa začal džihád.

--

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.