Zora 21.10.2023 16:00 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

17.10.23

Vo štvrtok majú spustiť núdzové prístrešie v bratislavských Vajnoroch

Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti s prechodom tranzitujúcich osôb cez naše územie poskytuje v najexponovanejších okresoch samosprávam pomoc pri zabezpečovaní stanov, ohrievačov či prikrývok. Reaguje tak aj na zhoršujúce sa klimatické podmienky. TASR o tom informovali z tlačového odboru MV. Rezort na svojich pozemkoch v bratislavských Vajnoroch mimo obývaného územia buduje dočasné núdzové prístrešie pre niekoľko desiatok tranzitujúcich osôb, prioritne pre zraniteľné skupiny, ako sú matky s deťmi či staršie osoby. Do prevádzky ho spustia vo štvrtok (19. 10.).

MV chce primárne zabezpečiť najzraniteľnejšie skupiny, ktorými sú matky s deťmi. Ich podiel medziročne stúpol dvojnásobne, z ôsmich percent na 16,31 percenta. V rámci núdzového prístrešia vo Vajnoroch zabezpečí MV núdzové prenocovanie a v spolupráci s neziskovými organizáciami zabezpečí jedno teplé jedlo denne a základné zdravotné ošetrenie.

Rezort deklaruje, že jeho primárnou úlohou v riešení tranzitnej migrácie je zadržiavanie a zabezpečenie vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou. Takýmto zberným miestom je zriadenie migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi. "Prítomným neziskovým organizáciám tu bol tiež poskytnutý vykurovaný priestor pre výkon ich činnosti," uviedli z tlačového odboru.

Na hraničných priechodoch Komárno, Štúrovo a Šahy sú pre potreby zabezpečovania úkonov cudzineckou políciou postavené vykurované stany. V súvislosti s mimoriadnym náporom tranzitnej migrácie je v súčasnosti vyhlásená mimoriadna situácia v dvoch okresoch - Veľký Krtíš a Bratislava. To podľa MV umožňuje štátu poskytnúť samosprávam väčšiu podporu v reakcii na tento zvýšený tlak. Preplácať bude možné jedno teplé jedlo denne, zabezpečenie mobilných toaliet či dezinfekciu priestorov.

Mestu Banská Bystrica poskytol rezort dva stany a ohrievače, prikrývky a núdzové postele. Pre potreby zraniteľných osôb mesto vyčlenilo priestor vo vnútri budovy vedľa postavených stanov.

V Nitre bolo v rámci vysunutia vybavovania tranzitujúcich osôb cudzineckou políciou vybudované núdzové prístrešie pre približne 100 osôb. Prístrešie je mimo centra mesta, v priestore hasičskej stanice.

Medzimesačne eviduje MV pokles zadržaní tranzitujúcich osôb. V júli sa ich počet pohyboval na úrovni 6034 osôb, v auguste 9089 osôb, v septembri 13.381 osôb, k 15. októbru bol celkový počet zadržaní 4162 osôb.

--

18.10.23

Taliansko zavedie dočasné kontroly na hraniciach so Slovinskom

Taliansko sa rozhodlo zaviesť dočasné kontroly na svojich hraniciach so Slovinskom, a to v dôsledku aktuálnej bezpečnostnej situácie v Európe aj na Blízkom východe. Slovinskému ministrovi vnútra Boštjanovi Poklukarovi to v utorok večer oznámil jeho taliansky rezortný kolega Matteo Piantedosi.

TASR prevzala správu z agentúry STA, ktorá uvádza, že podľa dosiaľ nepotvrdených informácií Ľubľana zase zavedie kontroly na svojich hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom.

Piantedosi v utorok večer telefonoval s Poklukarom, pričom mu povedal, že situácia sa od ich posledného aprílového stretnutia v Ríme dramaticky zmenila. Piantedosi priblížil, že cieľom dočasných kontrol je zabrániť terorizmu a organizovanému zločinu, uviedol slovinský rezort vnútra.

Podľa dosiaľ oficiálne nepotvrdených informácií, by malo Taliansko s predmetnými kontrolami začať v sobotu. V platnosti by následne mali byť desať dní s možnosťou ďalšieho predĺženia.

Obaja ministri sa zhodli na tom, že tzv. západobalkánska migračná trasa, ktorú obe ich krajiny monitorujú, môže byť atraktívnym koridorom pre potenciálnu radikalizáciu migrantov.

Poklukar zdôraznil, že je potrebné, aby hraničné kontroly boli dočasné a primerané. Piantedosiho zároveň vyzval, aby zavádzané opatrenia boli "priateľské" voči k ľuďom žijúcim v pohraničnej oblasti a nenarušili ich "kultúrne, priateľské a rodinné väzby".

Obaja ministri sa dohodli na tom, že policajní komisári ich krajín sa čoskoro stretnú, aby doladili podrobnosti týkajúce sa toho, ako konkrétne sa budú hraničné kontroly vykonávať.

Slovinsko sa podľa nemenovaných zdrojov STA oboznámených so situáciou zároveň chystá Európskej komisii oznámiť, že zavedie kontroly na svojich hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom. Najskôr však má vo štvrtok o tejto otázke rokovať tamojší parlament.

--

19.10.23

Slovinsko zavedie kontroly na hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom

Slovinsko od soboty zavedie kontroly na hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom. Opatrenie bude v platnosti najmenej desať dní. Oznámila to vo štvrtok slovinská vláda, informuje TASR podľa správy agentúry STA.

Slovinská vláda takto reagovala na rozhodnutie Talianska zaviesť dočasné kontroly na hraniciach so Slovinskom v dôsledku bezpečnostnej situácie v Európe aj na Blízkom východe.

Detaily o hraničných kontrolách oznámi vo štvrtok slovinský minister vnútra Boštjan Poklukar, ktorý je v Luxembursku na schôdzke šéfov rezortov vnútra členských krajín EÚ.

Šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani vo štvrtok povedal, že Taliansko k zavedeniu dočasných kontrol na hraniciach so Slovinskom pristúpilo, aby zabránilo príchodu možných teroristov cez balkánsku migračnú trasu. Podľa jeho slov však zatiaľ nič nenasvedčuje, že by sa v Taliansku chystal teroristický útok.

--

Szijjártó: Kontrola vnútorných hraníc zhoršuje konkurencieschopnosť EÚ

Hraničné kontroly v rámci schengenského priestoru komplikujú komerčnú dopravu a zhoršujú konkurencieschopnosť Európy, a teraz ich obnovili aj Slovinci. Napísal to vo štvrtok minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na svojej facebookovej stránke s poznámkou, že nelegálna migrácia predstavuje pre Európu obrovskú hrozbu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Európski liberálni politici sa to dlho snažili popierať, ale teraz je každému jasné, že nebezpečenstvo spojené s nelegálnou migráciou v Bruseli bagatelizovali,konštatoval šéf maďarskej diplomacie.

Szijjártó reagoval na správu, že Slovinsko pozastavuje Schengenskú dohodu a zavádza hraničné kontroly na maďarských a chorvátskych hraniciach.

Vytváranie paralelných spoločností a teroristické útoky, ako aj nedávne teroristické útoky podľa maďarského ministra zahraničných vecí ohrozujú bezpečnosť Európanov.

"Konkurencieschopnosť Európy sa každým dňom zhoršuje, hranice uzavreté pre migráciu a z toho vyplývajúca zvýšená teroristická hrozba teraz dávajú tejto už aj tak oslabenej konkurencieschopnosti veľkú facku. Je čas na zmenu! Ak Brusel nezmení svoju migračnú politiku, ľahko sa ocitneme tam, kde nechceme: v starej ére Európy rozdelenej hranicami", uzavrel Szijjártó.

--

Od začiatku kontrol na hraniciach do SR zadržala česká polícia 32 ľudí

Česká polícia od začiatku zavedenia dočasných náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom odoprela vstup do krajiny 745 cudzincom a zadržala 32 prevádzačov. V porovnaní s minulým rokom teraz prechádza cez územie ČR menej nelegálnych migrantov a polícii sa darí zadržiavať viac prevádzačov. Vo štvrtok to uviedol český policajný prezident Martin Vondrášek, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Od 4. októbra sme skontrolovali viac než 110.000 osôb vstupujúcich na naše územie. Pritom sme zistili 821 cudzincov, ktorí chceli na naše územie vstúpiť nelegálne. Z toho 745 sme odopreli vstup do ČR a v súvislosti s tým sme na slovenskej hranici zadržali 32 prevádzačov," spresnil policajný prezident.

Zdôraznil, že počty nelegálnych tranzitných migrantov, ktorých tento rok zachytili na území ČR, sú v porovnaní s minulým rokom výrazne nižšie. Zatiaľ čo od začiatku roka 2023 ich bolo cez 3800, vlani ich česká polícia zachytila viac než 16.000. Napriek tomu sa im však darí zadržiavať viac prevádzačov. Za minulý rok ich zadržali 248, tento rok doteraz už 341.

Vondrášek tiež priblížil, že na jednej 12-hodinovej zmene, ktorá stráži 27 hraničných prepojení, je nasadených 142 policajtov, ktorým pomáhajú aj príslušníci Colnej správy. Pripomenul, že kontroly budú trvať minimálne do 2. novembra.

"Postupujeme tak, aby sme zabránili vstupu nelegálnych migrantov na naše územie a aby sme prerušili trasy, ktorými nelegálna migrácia za organizácie pašeráckych zločineckých skupín prebieha," komentoval kroky Česka premiér Petr Fiala. Zdôraznil však, že situácia si vyžaduje európske riešenie.

"To, že jednotlivé európske krajiny vnútri schengenského priestoru pristupujú k obnovovaniu kontrol, ukazuje, že táto cesta je len riešením následkov, nie príčin a dlhodobo to nie je možné ani výhodné," povedal Fiala. Potrebné je podľa jeho slov upraviť migračnú a azylovú politiku tak, aby skutočne fungovala.

Česká vláda rozhodla o zavedení dočasných náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom 4. októbra, pôvodne na desať dní. Podľa Fialu tak urobila v reakcii na pripravované kroky Poľska a Rakúska. Opatrenie neskôr predĺžila o ďalších 20 dní.

20.10.23

Fiala: Bez európskeho riešenia sa hraničným kontrolám nevyhneme

Opatreniam v podobe zavádzania kontrol na hraniciach medzi jednotlivými štátmi v strednej Európe sa podľa českého premiéra Petra Fialu nedá vyhnúť, ak sa krajiny nedohodnú na spoločnom európskom riešení. Vyhlásil to v piatok po tom, ako navštívil bývalý hraničný priechod pri obci Lanžhot. Zároveň ocenil spoluprácu so Slovenskom, informuje spravodajkyňa TASR.

"Týmto opatreniam sa nevyhneme, ak nedospejeme k európskemu riešeniu... Musíme dospieť k takému riešeniu, ktoré zabráni nelegálnej migrácii alebo aspoň výrazne zníži jej nebezpečenstvo," povedal Fiala s tým, že aktuálne zavedené opatrenia fungujú. "Darí sa nám odrádzať nelegálnych migrantov od vstupu do ČR, darí sa nám bojovať s pašerákmi," vyhlásil český premiér.

Dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom podľa jeho slov Česká republika nezaviedla s potešením, bolo to však nevyhnutné na prerušenie prevádzačských trás. "Od začiatku sme mali dobrú kooperáciu so slovenskými kolegami, či už na politickej úrovni alebo na úrovni policajných zborov," povedal predseda českej vlády.

"Dohodli sme sa na preventívnych opatreniach, na spoločnej kontrole, fungujú readmisie, spolupráca je určite dobrá," poznamenal Fiala s tým, že len spoločne sú krajiny schopné problém riešiť. Premiér tiež dodal, že ak už jeho vláda musí podobné opatrenia robiť, jej snahou je nenarušiť vzťahy medzi krajinami ani pravidelnú výmenu, ktorá medzi ČR a SR prebieha.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.