Zora 21.10.2023 16:12 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

19.10.23

Prvý francúzsky konvoj sťahujúci sa z Nigeru dorazil do Čadu

Prvý francúzsky cestný konvoj s vojakmi, ktorí sa sťahujú z Nigeru po zvrhnutí tamojšieho prezidenta, dorazil do susedného Čadu, uviedla vo štvrtok francúzska armáda.

Konvoj "po deviatich dňoch cesty dorazil bez akýchkoľvek mimoriadnych problémov" do čadského hlavného mesta N'Djamena, uviedol hovorca francúzskeho generálneho štábu Pierre Gaudilliere. Vojaci sa odtiaľ letecky presunú späť do Francúzska. Presun z Nigeru sa uskutočnil v koordinácii s nigerskými silami.

Francúzsko začalo minulý týždeň sťahovanie sa z Nigeru po júlovom zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma, kľúčového spojenca Paríža v regióne Sahel.

Francúzsku armádu čaká repatriácia jej vybavenia prevažne po súši cez Čad a potom Kamerun. Ide o vzdialenosť viac ako 3000 kilometrov, pričom niektoré oblasti na trase sú známe ako útočiská džihádistických skupín.

Približne 1400 vojakov bolo nasadených v hlavnom meste Niamey a na západe Nigeru, kde bojovali proti ozbrojencom napojeným na extrémistickú skupinu Islamský štát a teroristickú sieť al-Káida, pričom mali k dispozícii stíhacie lietadlá, vrtuľníky, drony, obrnené vozidlá a ďalšie vybavenie.

Prvý konvoj dorazil do Čadu v obrnených vozidlách s nigérijským sprievodom po absolvovaní vyše 1600 kilometrov dlhej cesty. N'Djamena je sídlom francúzskeho vojenského veliteľstva pre celú oblasť Sahelu, a je tam nasadených zhruba 1000 vojakov.

Za uplynulých 18 mesiacov je to už tretíkrát, čo nejaká bývalá africká kolónia poslala preč francúzske jednotky. Podľa AFP to znamená vážny úder pre vplyv Francúzska na tomto kontinente, ako aj pre jeho prestíž na medzinárodnej scéne.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal v stredu v Elyzejskom paláci čadského prezidenta Mahamata Débyho. Rokovali o regionálnych otázkach a "návrate našich vojenských prostriedkov do Francúzska", uviedol Paríž.

--

20.10.23

Francúzski vojaci sa stiahnu z Nigeru do konca roka, potvrdila armáda

Francúzska armáda v piatok potvrdila, že jej príslušníci opustia západoafrický štát Niger do konca tohto roka.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom septembra oznámil, že 1400 francúzskych vojakov sa z Nigeru stiahne do konca roka. "Cieľ z prezidentského vyhlásenia o odchode k 31. decembru bude naplnený," povedal v piatok generál Eric Ozanne na tlačovej konferencii v nigerskom hlavnom meste Niamey.

Francúzsko začalo svojich vojakov z Nigeru sťahovať minulý týždeň. Reaguje tým na po júlové zvrhnutie prezidenta Mohameda Bazouma, kľúčového spojenca Francúzska a Západu v regióne Sahel. Armáda vo štvrtok oznámila, že prvý cestný konvoj s vojakmi z Nigeru dorazil do susedného Čadu.

Francúzska armáda v Nigeri pomáhala v rámci širšieho boja proti džihádistom v africkom región Sahel.

--

18.10.23

Maďarská vláda predložila návrh na spustenie vojenskej misie v Čade

Maďarské ministerstvo obrany v mene vlády predložilo parlamentu návrh na spustenie vojenskej misie v Čade. Podľa servera ATV.hu to v stredu oznámil rezort obrany, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarskí vojaci budú v krajine na pozvanie čadského prezidenta s cieľom posilniť stabilitu regiónu a tým aj bezpečnosť Európy a Maďarska, ako aj obmedziť nové migračné vlny hroziace z Afriky.

Prítomnosť maďarských vojakov posilňuje boj proti terorizmu a pomáha hladkému priebehu humanitárnej pomoci a miestnemu rozvoju v programe Hungary Helps (Maďarsko pomáha), píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Minulý piatok (13.10.) minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky oznámil, že Maďarsko plánuje vyslať na jar 2024 do Čadu 200-člennú vojenskú misiu s cieľom obmedziť migračnú krízu v africkom regióne Sahel. Sahelský región a Čad zohrávajú podľa ministra kľúčovú úlohu proti migrácii z Afriky.

"Ak sa aj Čad stane nestabilným, potom môžeme byť svedkami prelomenia migračnej bariéry, ktorá by mohla poslať ďalšie stovky miliónov na cestu do Európy," podčiarkol Szalay-Bobrovniczky.

Podľa jeho slov táto stredoafrická krajina dostane prostredníctvom programu Hungary Helps aj humanitárnu a poľnohospodársku rozvojovú pomoc.

Minister zdôraznil, že ide o misiu zabezpečujúcu nezávislú vojenskú prítomnosť, ktorá bude spolupracovať s francúzskymi a americkými jednotkami v krajine.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.