Zora 22.10.2023 17:56 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo severu a Pobaltia


Telekomunikačný kábel medzi Švédskom a Estónskom bol poškodený

Štokholm/Helsinki 17. októbra (TASR) — Švédska vláda vyšetruje príčinu poškodenia podmorského telekomunikačného kábla medzi Švédskom a Estónskom. Podľa švédskych úradov k incidentu došlo v rovnakom čase, keď bol poškodený plynovod a podobný kábel medzi Estónskom a Fínskom, informovala britská stanica BBC.

Švédsky minister obrany Carl-Oskar Bolin spresnil, že kábel bol poškodený, ale nie úplne zničený a funguje ďalej. Potvrdil, že tento incident časovo koliduje s poškodením 77-kilometrového plynovodu Balticconnector, uloženom na dne Fínskeho zálivu a spájajúcom fínske mesto Inkoo s estónskym Paldiski. BBC pripomenula, že k tomuto incidentu došlo 8. októbra.

Podľa zdrojov BBC Fínsko zo zodpovednosti za incident podozrieva Rusko, ktoré by sa takto Helsinkám údajne mohlo "pomstiť" za vstup do NATO.

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že tvrdenia o ruskom spojení s incidentom sú "hlúposť""Ani som nevedel, že takýto plynovod existuje," povedal Putin.

Fínske úrady tvrdia, že potrubie bolo s najväčšou pravdepodobnosťou poškodené v dôsledku sabotáže.

Bohlin na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že príčina poškodenia kábla je stále neznáma a švédski vyšetrovatelia budú spolupracovať s kolegami z Fínska a Estónska.

Fínska vláda informovala, že plynovod do Estónska, ako aj telekomunikačný kábel boli poškodené na dvoch miestach.

Okrem toho fínski vyšetrovatelia uviedli, že identifikovali plavidlá pôsobiace v oblasti, kde v októbri došlo k poškodeniu potrubia a kábla. Jedno z nich bola loď plaviaca sa pod ruskou vlajkou, druhým bolo plavidlo vlastnené Čínou.

Predstaviteľ NATO agentúre Reuters povedal, že Aliancia vie o správach o poškodení švédsko-estónskeho kábla, je v úzkom kontakte s oboma krajinami a situáciu monitoruje.

Estónsko je členom NATO, zatiaľ čo Švédsko čaká na ratifikáciu svojho vstupu.

Pred rokom sabotážne akcie vážne poškodili plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori, spájajúce Nemecko s Ruskom. Stále nie je jasné, kto za nimi stál. Dávajú sa však do súvisu s inváziou Ruska na Ukrajinu a snahou európskych krajín zbaviť sa závislosti od ruských energií.

--

Estónsko vidí za poškodením podmorského plynovodu ľudský faktor

Na archívnej snímke z 5. novembra 2019 kompresná stanica podmorského plynovodu Balticconnector vo fínskom meste Inkoo. Foto: TASR/AP

--

Tallinn/Helsinki 20. októbra (TASR) - Poškodenie podmorského plynovodu Balticconnector a telekomunikačného kábla spájajúceho Fínsko a Estónsko bolo zrejme zapríčinené ľudským faktorom. Zatiaľ však nie je jasné, kto je za to zodpovedný ani či išlo o úmysel, uviedli v piatok estónski predstavitelia. Fínsko zároveň v súvislosti s vyšetrovaním kontaktovalo prostredníctvom diplomatických kanálov Čínu a Rusko.

Fínske orgány sa pri vyšetrovaní zameriavajú na čínsku kontajnerovú loď NewNew Polar Bear. "Polícia počas vyšetrovania zistila, že pohyb lode NewNew Polar Bear, plaviacej sa pod vlajkou Hongkongu, sa zhoduje s časom a miestom poškodenia plynovodu," vyhlásil fínsky Národný úrad pre vyšetrovanie. Fínsko preto žiada Čínu o spoluprácu pri nadviazaní kontaktu s plavidlom.

V oblasti sa v tom čase podľa Fínska nachádzala aj ruská nákladná loď s jadrovým pohonom Sevmorput, ktorá premáva medzi Murmanskom a Petrohradom. Ruská štátna korporácia Rosatom, ktorá prevádzkuje toto plavidlo, medzičasom kategoricky odmietla akúkoľvek spojitosť s poškodením plynovodu.

Fínski vyšetrovatelia objavili pri poškodenom plynovode aj nešpecifikovaný "ťažký predmet". Zatiaľ nie je jasné, či nejak súvisí s poškodením plynovodu. Vyšetrovanie nateraz vylúčilo, že plynovod poškodila explózia.

Plynovod Balticconnector spustili začiatkom roka 2020. Má dĺžku 77 kilometrov a prechádza cez Fínsky záliv z fínskeho mesta Inkoo do estónskeho prístavu Paldiski. Plynovod je obojsmerný, môže tak cezeň prúdiť plyn v závislosti od dopytu a ponuky. Väčšina plynu, ktorý prúdil plynovodom pred jeho uzavretím, smerovala z Fínska do Estónska, odkiaľ sa prevážal ďalej do Lotyšska.

Plynovod a tiež telekomunikačný kábel spájajúci Fínsko a Estónsko bol poškodený pred dvoma týždňami. Predpokladá sa, že v rovnakom čase došlo aj k čiastočnému poškodeniu podmorského telekomunikačného kábla medzi Estónskom a Švédskom. Estónska vláda v piatok uviedla, že aj v tomto prípade pravdepodobne zohral úlohu ľudský faktor.

Kábel medzi Estónskom a Švédskom by mal byť podľa estónskych predstaviteľov opravený v priebehu nasledujúcich dní.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.