Zora 25.10.2023 16:37 Zobraziť v diskusii

Re: Neskoré voľby 30.9.2023

Ustanovujúca schôdza NRSR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podľa čl. 102 ods. 1 písm. d) a čl. 82 ods. 2 Ústavy SR zvolala ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR IX. volebného obdobia na stredu 25. októbra o 10.00 h, rokovacia sála Národnej rady SR, Námestie Alexandra Dubčeka 1 v Bratislave.

--

Dosluhujúci predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) otvoril v stredu ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. V úvode rokovania zaznela štátna hymna. Novozvolení poslanci na schôdzi zložili sľub a ujmú sa mandátu. Zvoliť majú aj nového predsedu a podpredsedov parlamentu. Utvoria si kluby a parlamentné výbory. Poslanci skladajú v úvode schôdze sľub do rúk dosluhujúceho predsedu. Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."

--

Dosluhujúci predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) poprial novozvoleným poslancom veľa síl a úspechov. Apeloval, aby sa správali slušne a nešírili nenávisť. Uviedol to v príhovore počas ustanovujúcej schôdze NR SR. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu v krajine a stav spoločnosti. "Pristupujte k svojej práci s pokorou, s rozvahou, keďže sa krajina nachádza nie v najľahších časoch. Buďte pre občanov SR oporou. Nešírte zlobu ani nenávisť, naopak, hľadajte dobro, porozumenie a konsenzus," apeloval Kollár na zákonodarcov. Skonštatoval, že z minulosti sa dá poučiť a nesúhlas s politickým oponentom sa dá vyjadriť aj slušne.

--

Poslanci Národnej rady (NR) SR zriadili Mandátový a imunitný výbor NR SR a za jeho predsedu zvolili v tajnom hlasovaní Mariána Saloňa (Smer-SD), podporilo ho 143 poslancov. Parlament zároveň zriadil Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Za jeho predsedníčku zvolili Veroniku Remišovú (OĽANO a priatelia), hlasovalo za ňu 83 poslancov. Oznámil to končiaci predseda NR SR Boris Kollár zo Sme rodina, ktorý vedie schôdzu.

--

Politické strany a hnutia si na stredajšej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR vytvorili poslanecké kluby.

--

Predsedom Národnej rady (NR) SR sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 131 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Pellegrini, ktorý sa stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, nahradil vo funkcii šéfa NR SR Borisa Kollára zo Sme rodina. Kollár odovzdal Pellegrinimu vedenie ustanovujúcej schôdze a Národnej rady SR. Pellegrini mu poďakoval za korektnú spoluprácu v minulom volebnom období. Potom sa postavil pred plénum a predniesol svoj prvý prejav z postu šéfa parlamentu. Poďakoval sa poslancom, ktorí ho do funkcie zvolili. Vyzval parlament prispieť k vyššej politickej kultúre na Slovensku. Želá si, aby NR SR bola radou, ktorá myslí na celý národ, nielen na jeho časť, a takou, za ktorú sa národ nemusí hanbiť. Chce, aby poslanci vykročili do nového volebného obdobia so základným politickým konsenzom, a to tým, že prišli pomôcť ľuďom. Zaželal každému poslancovi čo najlepšie osobné rozhodnutie.

--

Ustanovujúca schôdza Národnej rady SR

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.