Zora 25.10.2023 17:22 Zobraziť v diskusii

Re: Neskoré voľby 30.9.2023

Retrospektíva:

18.10.23

GAŠPAROVIČ: ÚSTAVA NEUMOŽŇUJE PREZIDENTOVI NEVYMENOVAŤ ČLENA VLÁDY NAVRHNUTÉHO PREMIÉROM

Ak by prezidentka Zuzana Čaputová niektorých členov vlády nevymenovala, nový kabinet môže začať vládnuť aj v nekompletnom zložení. V porovnaní s dohodou na konkrétnych osobách a menovaním celej vlády je však takéto riešenie horšie a znamená vznik politického problému. Povedal to bývalý dvojnásobný prezident SR Ivan Gašparovič.

Dodal, že podľa jeho názoru ústava neumožňuje prezidentovi nevymenovať člena vlády navrhnutého premiérom s výnimkou prípadov definovaných ústavou, napríklad ak by bol vo výkone väzby. „Keby prezidentka povedala, že túto konkrétnu osobu nevymenuje a premiér by bol presvedčený, že na to nie je ústavný a zákonný dôvod, ktorý by ho vylučoval, došlo by k situácii, že by sa prezidentka alebo tá konkrétna osoba musela obrátiť na Ústavný súd,“ skonštatoval Gašparovič.

Do rozhodnutia Ústavného súdu by podľa neho mohla vláda riadiť štát v nekompletnom zložení, pričom rezorty bez vlastných ministrov by boli v gescii iných členov vlády na základe poverenia prezidentky alebo by ich viedla osoba poverená premiérom.

Aj vzhľadom na veľmi neskorý termín predčasných volieb však podľa Gašparoviča stoja pred novou vládou vážne politické a ekonomické výzvy, mala by konať rýchlo a nedoriešený politický spor okolo vymenovania členov vlády by jej situáciu ešte viac komplikoval. „Je to na uvedomení si svojho postavenia. Premiér je stranícky politik, prezidentka musí byť nad vecou,“ poznamenal. Dodal, že prezident má z ústavy povinnosť dbať o riadne fungovanie štátnych inštitúcií.

Ak by došlo k dohode medzi hlavou štátu a designovaným premiérom, prezidentka môže najprv vymenovať predsedu vlády a na vymenovanie zvyšku kabinetu si ponechať ešte čas. „Ja som napríklad vymenoval o deň alebo dva neskôr. Nechával som si možnosť formulovať, ak sme mali nejaké výhrady,“ spomenul Gašparovič. https://www.extraplus.sk/clanok/gasparovic-ustava-neumoznuje-prezidentovi-nevymenovat-clena-vlady-navrhnuteho-premierom

--

20.10.23

HRABKO: Oficiálny návrh členov vlády predloží R. Fico až ako premiér

Oficiálny návrh členov svojho kabinetu môže Robert Fico predložiť prezidentke Zuzane Čaputovej až potom, ako bude sám vymenovaný do funkcie predsedu vlády. Akýkoľvek zoznam, ktorý si od lídra Smeru-SD vyžiadala prezidentka skôr, je mimoústavný a neoficiálny dokument. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že komunikácia a snaha o dosiahnutie dohody je jednou z najdôležitejších zložiek politickej práce, ale požiadavku prezidentky na formálne poskytnutie zoznamu mien navrhovaných členov vlády ešte pred vymenovaním nového premiéra, považuje za neštandardný krok.

K štandardnému postupu menovania členov vlády na základe ústavy dôjde podľa Hrabka až po vymenovaní predsedu vlády. „Je ústavnou povinnosťou prezidentky na návrh premiéra vymenovať členov vlády, ktorých on navrhne. Ale Robert Fico zatiaľ nie je premiér,“ upozornil Hrabko. Otázkou podľa neho je aj to, či by prezidentke hrozili nejaké sankcie, ak by ústavu v tomto bode nerešpektovala a niektorého z navrhnutých členov nového kabinetu do funkcie nevymenovala.

Výmena názorov na tému zloženia novej vlády medzi členmi novej vládnej koalície a prezidentkou je podľa Hrabka v tejto chvíli skôr politickou ako ústavnou hrou, ktorá by však nemala trvať príliš dlho. „Prezidentka bude musieť vládu skôr či neskôr vymenovať. Zatiaľ vládne jej vláda, ale bez dôvery parlamentu a nemôže plnohodnotne plniť všetky svoje funkcie. Je v záujme krajiny čo najskôr vládu vymenovať a povinnosťou prezidentky je dbať na riadny chod ústavných inštitúcií,“ konštatoval Hrabko.

Upozornil, že prezidentka nie je zodpovedná za rozhodnutie voličov vo voľbách, jej zodpovednosťou však je umožniť vznik nového kabinetu na základe výsledkov týchto volieb, ako aj hlasovanie Národnej rady SR o dôvere novej vláde. „Samotný Robert Fico dostal vo voľbách zhruba toľko prednostných hlasov, ako celé Progresívne Slovensko. Vyhral voľby a v parlamente v tejto chvíli neexistuje iná väčšina, ako tá, ktorú má k dispozícii on,“ konštatoval Hrabko.

Hlava štátu má zvolať ustanovujúcu schôdzu parlamentu do 30 dní od parlamentných volieb, ak by tak neurobila, podľa Hrabka sa parlament zíde sám. Na tejto schôdzi poslanci zvolia nové vedenie Národnej rady SR a parlamentných výborov. Práve toto hlasovanie bude podľa Hrabka testom ochoty novej vládnej koalície rešpektovať právo opozície na niektoré parlamentné funkcie. „Bez koaličných hlasov nemôže byť zvolený nikto. Teda bude dôležité, ako koalícia dodrží svoje sľuby,“ konštatoval Hrabko.

--

Prečo je vlastne potrebné nečítať ten odporný - v niektorých kruhoch už bývalý - hlavný prúd?

Lebo by ste si náhodou uvedomili, že celý ten cirkus s Huliakom je dobre? organizovaná fraška. Či manipulácia?

Petície za a proti - nonsens.

--

"S príhovormi vystúpili viacerí rečníci. Medzi nimi aj Štefan Harabin, ktorý avizoval možnú opätovnú kandidatúru na prezidenta."

--

Otázka:

Čo spája protesty uplynulého obdobia, ukončeného vymenovaním novej vlády?

Nápoveda - červená bunda /občas aj biele tričko/ na pódiu a jeho okolí sa mihala ako spájací článok na mnohých protestoch či dôležitých udalostiach, o.i. bitka Matovič - Kaliňák.

Občiansky protest organizovaný výlučne zdola ako vyšitý!

Nie?

No nie, seno nežeriem. 😀😁😂

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.