Zora 26.10.2023 16:27 Zobraziť v diskusii

Re: Donald J. Trump

Trump označil maďarského premiéra Orbána za veľkého “vodcu Turecka”

Budapešť 24. októbra (TASR) - Zdá sa, že si bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok v predvolebnom prejave v New Hampshire pomýlil lídrov Turecka a Maďarska, keď maďarského premiéra Viktora Orbána označil za "vodcu Turecka". Uviedol to v utorok týždenník Politico, ktorého článok citovali viaceré maďarské médiá, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Je tu nejaký muž, Viktor Orbán. Počul o ňom niekedy niekto? Pravdepodobne je jedným z najsilnejších lídrov na svete. Je to vodca Turecka," povedal bývalý americký prezident, pričom tureckým prezidentom je Recep Tayyip Erdogan.

Trump pokračoval v zmätočných informáciách, keď dodal, že Orbánova krajina hraničí s Ruskom. Pritom ani Turecko, ani Maďarsko nesusedia s Ruskom, píše Politico.

Trump už dávnejšie ocenil Orbána, ktorý je proti migrácii a právam LGBTQ, a o svojom spôsobe vládnutia hovorí ako o "neliberálnej demokracii". Trump ho prijal v Bielom dome v roku 2019.

Orbán bol zasa prvým európskym lídrom, ktorý podporil Trumpovu prezidentskú kampaň v roku 2016, a vyzval ho, aby "pokračoval v boji" po tom, čo bol bývalý prezident obvinený z trestného činu. "Vráťte sa, pán prezident. Urobte Ameriku opäť skvelou a prineste nám mier," odkázal Orbán v máji na medzinárodnej konferencii konzervatívcov Conservative Political Action Conference (CPAC) v Budapešti.

--

Šafin v knihe Chazarský golem I píše, že v období stredoveku moslimskí spisovatelia Maďarov nazývali Turkami.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.