Lin 26.10.2023 22:42 Zobraziť v diskusii

Re: O „duchovnom otcovi“ zjednotenej Európy

Četveriková patří k tomu nejlepšímu zdroji informací. Díky za její články.

A k tomuto tématu:

Ten pán, co to všechno jakoby vymyslel (Kalergi) měl ve své době s těmito myšlenkami velký úspěch a tak se nelze divit zvučným jménům jeho příznivců. Svět byl v té době po dosud nejstrašnějším zážitku světové války a nikdo nestál o to, aby se něco takového opakovalo. Toto byla základní myšlenka, pod kterou byl celý projekt představený. Integrace do jednoho "evropského národa" měla ochránit malé národy před útoky národů větších. A jednou z metod, jak toho docílit, je "národy spojit podle ducha".

Zní to divně a nesrozumitelně, ale podle jeho teze národ tvoří osobnosti. Třeba za tvůrce národa českého považoval Husa, národa novoněmeckého Luthera. Měl pro to také prazvláštní vysvětlení - např. "Němci s ryze českými jmény".

Pán vyrůstal na Domažlicku a tam se s češtinou setkával dost často. A netuším, co ho vedlo k odmítání veškerého - tehdy rozšířeného a moderního - vlastenectví. Podle pána je vlastenectví na hranici šovinismu a brání rozvoji.

O myšlence sjednocené Evropy vím jen základy = o čem to je. Ale - nic jsem se v oněch materiálech nedočetla o "sionské elitě", která má být budoucími kádry. Toto musím ještě někde pohledat.

Jinak skutečně dnešní EU jede v kolejích, vytyčených tím pánem. Však on viděl Británii coby samostatný subjekt a Francii s Německem coby "vůdce". I ta Óda na radost je hymnou EU.

Pro zajímavost ocituju jedny z cílů a zásad:

1. Odstranění rizika vnitřních konfliktů v Evropě

2. Neutralizace Evropy ve světových konfliktech

3. Ochrana před ruskou invazí

4. Odzbrojení a společná armáda

5. Lepší konkurenceschopnost průmyslu proti dalším světovým hráčům (USA, Spojené království, ale později i východní Asie a Rusko) 

Není to zajímavé?

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.