Zora 27.10.2023 16:06 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo severu a Pobaltia

Fínsko spolu s Čínou vyšetruje poškodenie plynovodu Balticconnector

Helsinki 26. októbra (TASR) – Fínsky premiér Petteri Orpo vo štvrtok oznámil, že jeho krajina spolupracuje s Pekingom pri vyšetrovaní čínskej lode, ktorá pravdepodobne poškodila podmorský plynovod Balticconnector, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Spolupracujeme s Čínou pri odhaľovaní úlohy, ktorú v prípade zohrala čínska loď. Čínska strana nám prisľúbila otvorenú spoluprácu," povedal Orpo pred zástupcami médií na summite EÚ v Bruseli.

Fínsko zverejnilo podmorské fotografie stôp, ktoré na dne zanechala kotva počas ťahania po dne, až kým nenarazila do plynovodu. Šesťtonovú kotvu z vody vylovila fínska polícia, odmietla však špekulovať, či bolo poškodenie plynovodu zámerné, alebo nie.

Úrady neskôr potvrdili, že kotva patrila nákladnej lodi Newnew Polar Bear registrovanej v Hongkongu. Polícia sa údajne snažila nadviazať kontakt s kapitánom lode, ktorá sa ďalej plavila do ruských vôd, no loď neodpovedala. Polícii sa ju nepodarilo prehľadať, pretože nebola vo fínskych teritoriálnych vodách. Zozbierané hlásenia však nasvedčovali, že ľavobočná kotva na prove lode chýbala.

Švédska vláda minulý týždeň vyhlásila, že bol poškodený telekomunikačný kábel spájajúci Švédsko a Estónsko, príčinu sa však nepodarilo odhaliť. Predpokladá sa, že bol poškodený v rovnakom čase ako plynovod Balticconnector.

Napäté vzťahy spôsobené ruskou agresiou voči Ukrajine spôsobili, že podozrenie z poškodenia plynovodu pôvodne padlo na Rusko. Fínsko sa v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu stalo členom Severoatlantickej aliancie, o vstup do NATO sa usiluje aj Švédsko. Obe udalosti vyvolali hnev Kremľa.

Ak sa potvrdí, že poškodenie plynovodu bolo zámerným útokom, šéf NATO Jens Stoltenberg prisľúbil "rozhodnú odpoveď". NATO už v oblasti zvýšilo hliadky.

Poškodenie plynovodu sa odohralo necelý rok po tom, ako výbuchy vyradili z prevádzky plynovod Nord Stream, ktorým do Európy prúdil ruský zemný plyn. Úrady výbuchy označili za sabotáž, hoci dodnes nie sú známe oficiálne výsledky vyšetrovania.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.