Zora 27.10.2023 17:42 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

V Severnom mori sa zrazili nákladné lode, niekoľko ľudí je nezvestných

Brémy 24. októbra (TASR) - Utorková zrážka dvoch nákladných lodí v Severnom mori si vyžiadala najmenej jednu obeť, štyria ľudia sú nezvestní, uviedla nemecká námorná pátracia a záchranná služba DGzRS. K nehode došlo ráno približne 22 kilometrov juhozápadne od ostrova Helgoland a 31 kilometrov severovýchodne od ostrova Langeoog /oba sú nemecké ostrovy/.

Loď Verity plaviaca sa pod britskou vlajkou sa po kolízii potopila. DGzRS uviedla, že z vody sa podarilo zachrániť dve osoby. Záchranári pátrajú po ďalších nezvestných. Loď smerovala z nemeckých Brém do anglického prístavu Immingham.

Druhá loď Polesie plaviaca sa pod bahamskou vlajkou zostala na hladine. Na jej palube sa nachádzalo 22 osôb. Táto loď smerovala z Hamburgu do španielskeho prístavu A Coruňa.

Loď Verity je dlhá 91 metrov. Druhá loď Polesie je väčšia a jej dĺžka je 190 metrov.

Do záchrannej akcie sa zapojila aj výletná loď Iona, ktorá sa v čase zrážky nachádzala v tejto oblasti. Na jej palube sú lekári, ktorí môžu ľudí v prípade potreby ošetriť. Ďalších zdravotníkov na miesto nehody dopravili vrtuľníkom.

/.../

Zapojeny jsou do něj /do pátrania po nezvestných/ tři záchranné lodě, policejní čluny, pátrací letadlo a helikoptéra a také zmiňovaná Iona /britská výletná loď/, která pluje na trase ze Southamptonu do Hamburku, Rotterdamu a Brugg v Belgii. Pasažéři Iony podle Dailymailu „vyděšeně sledovali, jak posádka vytahuje z vody těla“.

V oblasti panuje silný vítr a na moři jsou velké vlny.

Verity, jež byla spuštěna na vodu v roce 2001, má délku 91 metrů, uvedl server LBC. O osm let mladší Polesie je větší, 190metrová.

V oblasti panuje silný vítr a na moři jsou velké vlny.

Ľudia nezvestní po havárii nákladnej lode sú pravdepodobne mŕtvi

Hamburg 25. októbra (TASR) - Štyria námorníci, ktorí sú nezvestní od utorkovej zrážky lodí v Severnom mori, sú pravdepodobne mŕtvi, uviedlo v stredu nemecké Ústredné veliteľstvo pre núdzové námorné situácie (CCME). Počet obetí nešťastia sa tým zvýšil na päť.

Jeden námorník zahynul bezprostredne po zrážke nákladných lodí Verity a Polesie.

Príčiny nehody nie sú zatiaľ známe. Prokuratúra v nemeckej spolkovej krajine Hamburg začala vyšetrovanie.

CCME už v stredu ráno oznámilo, že ukončilo pátranie po štvorici nezvestných. Veliteľstvo pritom v utorok večer informovalo, že akcia bude pokračovať aj po polnoci. Záchranári totiž predpokladali, že pri teplote vody 12 stupňov Celzia majú námorníci šancu prežiť. Situáciu však sťažilo nepriaznivé počasie a tma.

-------------

Helgoland - "zem" https://de.wikipedia.org/wiki/Helgoland

Langeoog - "dlhý ostrov" https://de.wikipedia.org/wiki/Langeoog

A Coruňa = La Coruña - prístav v španielskej Galícii, je tam najstarší fungujúci maják na svete, zaujímavá toponymia https://es.wikipedia.org/wiki/La_Coru%C3%B1a

Immingham https://en.wikipedia.org/wiki/Immingham

--

Iona okrem názvu lode je ostrovom v Škótsku, ktorý má nejasnú etymológiu, vysvetlení je viacero, o. i. "ostrov brlohu medveďa hnedého". Ostrov je známy ako miesto zrodenia keltského kresťanstva v Škótsku. https://en.wikipedia.org/wiki/Iona

Verity - "pravda"

Polesie - okrem toho, že je to názov bieloruskej firmy na výrobu hračiek /to je asi prvé, čo vyskočí pri hľadaní/, ide aj o pomenovanie obrovskej oblasti zahŕňajúcej niekoľko krajín: Poľko, Bielorusko, Ukrajinu, Rusko.

Polesí bylo (spolu se sousední Volyní) jedním z prvních regionů, kde se usadili Slované (hlavně Drevljané). /.../Polesí (zejména jeho běloruská část) je regionem nejhůře poznamenaným Černobylskou havárií (elektrárna se nachází v ukrajinské části Polesí). https://cs.wikipedia.org/wiki/Poles%C3%AD_(region)

Rozprostírá se mezi Běloruskou vysočinou na severu a Volyňskou pahorkatinou na jihu [1] . /.../ Procházela tudy jedna z bočních větví cesty od Varjagů k Řekům .  https://pl.wikipedia.org/wiki/Polesie

Väčšina Polesia zasahuje do južného Bieloruska a severnej Ukrajiny, ale jeho časť leží v Lublinskom vojvodstve v Poľsku a vo všeobecnosti v Brjanskej oblasti v Rusku .

„Slovo Polesie evokuje lesy, polia a močiare, záplavy jazier a riek, vody zahalené v hmle, vysokú trávu, hromady palivového dreva, vôňu drsnej a rustikálnej živice, brezy, rybníky, rybárske siete, zadymené domy so slamenými strechami a mierumilovných Bielorusov v kabátcoch s červenými opaskami, bavlnenými papučami a ruskými ponožkami v perissoire - člne z celého kmeňa stromu, ktorý sa pomocou tyče pritláča pozdĺž brehu. Toto je Polesie, hudba Polesia, kde rezonuje polyfónia storočí." 31 https://fr.wikipedia.org/wiki/Pol%C3%A9sie

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.