Milo 27.10.2023 19:32 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal 26. októbra 2023 novú, druhú klimatickú doktrínu Ruskej federácie.

Bola schválená nová klimatická doktrína, podľa ktorej má Rusko za cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu najneskôr do roku 2060 – teda o necelých 40 rokov by sa u nás mali zastaviť emisie skleníkových plynov z produkcie. Dekrét o tom podpísal prezident Vladimir Putin.

Klimatická doktrína je politický a právny dokument, na základe ktorého sa vyvíja a realizuje klimatická politika Ruskej federácie. Podobne ako iné štátne doktríny slúži na dlhodobé plánovanie a koordináciu akcií a zároveň deklaruje pozíciu vedenia krajiny v tejto oblasti.

Celkovo má nová doktrína 21 strán, päť častí (všeobecné ustanovenia; ciele, základné princípy a ciele klimatickej politiky; geografické a iné črty Ruskej federácie pri riešení problémov klimatických zmien; implementácia klimatickej politiky; predmety implementácie politika) a 70 bodov.

Na rozdiel od doktríny z roku 2009 nový dokument obsahuje konkrétne ciele vrátane dosiahnutia uhlíkovej neutrality v Rusku (rovnováha medzi antropogénnymi emisiami skleníkových plynov a ich absorpciou) do roku 2060.

Dlhodobé riešenie problému je možné len za účasti všetkých štátov, vyplýva z doktríny. A Rusko je pripravené podieľať sa na rozvoji kolektívnych opatrení.

Klimatická politika Ruska zahŕňa rozvoj vedy, ako aj medzinárodnú spoluprácu v tejto oblasti v bilaterálnych a multilaterálnych formátoch.

--

tass / rgru

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.