Zora 30.10.2023 15:07 Zobraziť v diskusii

Re: Nová vláda SR


R. Kaliňák: Obrannú dohodu s USA bude nutné upraviť

28. októbra 2023

Dobré vzťahy s partnermi, členstvá v medzinárodných organizáciách a záväzky z nich vyplývajúce sú podľa Kaliňáka pre Slovensko ako menší štát kľúčové.

Dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA) bude nutné upraviť. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) to uviedol na sociálnej sieti po piatkovom (27. 10.) rokovaní s americkým veľvyslancom v SR Gautamom Ranom. Zároveň ho informoval, že Slovensko na Ukrajinu nebude posielať nové zásielky zo svojich muničných skladov. Teší ho zhoda na tom, že dialóg je cesta k vzájomnej prosperite.

“S americkým veľvyslancom Ranom sme viedli rozsiahlu diskusiu o bezpečnostných výzvach a otázkach spoločného záujmu oboch štátov. Stretnutie nám ukázalo, že vzájomne rešpektujeme svoje názory a dokážeme si bez predsudkov vypočuť a zvážiť požiadavky druhej strany,” konštatoval Kaliňák.

Na stretnutí podľa svojich slov deklaroval, že si vláda váži dobré vzťahy so západnými partnermi, ale nie je ako “predošlé servilné vlády”“Sme vďační za konštruktívny rozhovor a spoluprácu, ale len takú, ktorá je obojstranne výhodná,” poznamenal.

Slovenská zahraničná a obranná politika zažívala podľa ministra zlyhanie za zlyhaním.

"Pomedzi najväčšie zlyhania jednoznačne patrí nešťastne naformulovaná dohoda o obrannej spolupráci a trestuhodné rozdanie pre Slovensko nevyhnutne potrebnej vojenskej techniky a munície," konštatoval Kaliňák.

Dobré vzťahy s partnermi, členstvá v medzinárodných organizáciách a záväzky z nich vyplývajúce sú podľa Kaliňáka pre Slovensko ako menší štát kľúčové. Ako dodal, efektívna kooperácia pomáha zabezpečiť nielen obranu Slovenska, ale otvára tiež nové možnosti ekonomického rastu.

--

Fico: Vyzbrojovanie Ukrajiny je červenou čiarou pre Slovensko

28. októbra 2023

Vyzbrojovanie Ukrajiny je pre novú slovenskú vládu neakceptovateľné. Uviedol to premiér SR Robert Fico po skončení dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli, informuje bruselský spravodajca TASR.

Premiér potvrdil, že debaty o Ukrajine patrili k najživším. Upozornil, že Slovensko vždy Ukrajine pomáhalo, že bez reverzného toku plynu by bola Ukrajina “zamrzla” a že Slováci utečencom z Ukrajiny ponúkli svoje príbytky.

“Táto pomoc bude pokračovať. Ak budú potrebovať zariadenia počas zimy, vykurovacie systémy napríklad, tak budeme hľadať možnosti. Ale veľmi jasne som povedal, že pokiaľ ide o zbrane zo zásob armády Slovenskej republiky, tak nová vláda v tejto politike pokračovať nebude. Ja mám iný názor na vojnu na Ukrajine, svoje pozície som jasne vyhranil. Myslím si, že tento konflikt vojenské riešenie nemá,” vysvetlil Fico.

Upozornil, že taktika EÚ je poskytnúť Ukrajine 50 miliárd eur ako kombináciu grantov a pôžičiek, pričom už teraz ide na Ukrajinu z EÚ 1,5 miliardy eur mesačne a Kyjev dostáva peniaze aj zo Spojených štátov a iných zdrojov. Podľa jeho slov však tieto financie nič nezmenili na vojnovej situácii a o rok bude stav zrejme rovnaký s ďalšími tisíckami mŕtvych na oboch stranách.

Ja hovorím len o poskytovaní humanitárnej a civilnej pomoci, nehovorím vôbec o vojenskej pomoci,” zdôraznil pozíciu Slovenska v rámci deklarovaných snáh EÚ všestranne pomáhať Ukrajine. Spresnil, že vyzbrojovanie Ukrajiny je “červenou čiarou” pre jeho vládu.

Na otázku, ako sa Slovensko postaví k prípadnej celoeurópskej vojenskej pomoci pre Kyjev, premiér uviedol, že závery summitu hovoria len o bilaterálnej vojenskej pomoci, kde je pozícia Slovenska jasná. A na novinársku otázku, či má v úmysle stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, odpovedal, že to neplánuje.

Podľa neho sa treba pýtať, prečo EÚ ako mierový projekt nemá nejaký mierový plán, ale iba plán posielať viac zbraní.

“Ja to odmietam. Prečo nenastane prímerie? Radšej nech desať rokov rokujú o mieri, ako sa majú desať rokov ďalej zabíjať. Povedal som, rešpektujte môj názor. To nie je naša vojna,“ opísal rokovania v Bruseli.

Inštitúcie EÚ oficiálne podporujú desaťbodový mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tohtoročná makrofinančná pomoc, 1,5 miliardy eur mesačne pre Ukrajinu, je určená na udržiavanie chodu štátu, penzie a mzdy a opravu infraštruktúry, nie na vojenské účely, rovnako aj navrhnutých 50 miliárd na roky 2024 – 2027.

Na otázku TASR, prečo ak Slovensko podporuje jednotný postoj krajín EÚ, že Izrael pri konflikte s Hamasom má právo na obranu, nepodporuje rovnaké právo na obranu aj pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii, Fico odpovedal, že nestojí na žiadnej strane, ani na strane Ruska, ani na strane Ukrajiny.

“Stojím na strane ľudí, ktorí sú zbytočne zabíjaní. Po roku to bude presne to isté,” uzavrel.

--

Premiér Fico súhlasil so zvýšením príspevku Slovenska do rozpočtu EÚ pre Ukrajinu

27. októbra 2023

Na stretnutí lídrov EÚ v Bruseli bola podľa Fica v noci zo štvrtka na piatok vážna diskusia o zmene európskeho rozpočtu.

Slovensko by mohlo zvýšiť svoj príspevok do rozpočtu EÚ v nasledujúcich štyroch rokoch o 400 miliónov eur ako súčasť balíka 50 miliárd eur určených pre Ukrajinu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) je pripravený takýto návrh za určitých podmienok podporiť, informoval v piatok Úrad vlády SR.

Na stretnutí lídrov EÚ v Bruseli bola podľa Fica v noci zo štvrtka na piatok vážna diskusia o zmene európskeho rozpočtu. “Okrem iných priorít je návrh, aby do roku 2027 išlo z EÚ peňazí 50 miliárd eur na Ukrajinu. Máme dve možnosti – buď zosekať rozpočet, alebo prispieť do neho viac z národných rozpočtov,” priblížil.

Slovenský premiér je podľa vlastných slov pripravený na navýšenie príspevku SR, aj keď slovenské verejné financie označil za “zdevastované”. Stanovil si však viaceré podmienky.

"Nebudeme rešpektovať žiadne škrty v EÚ fondoch určených na podporu poľnohospodárov a odstraňovanie rozdielov, tzv. kohézia. Navýšený rozpočet EÚ bude použitý na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ a na boj proti nelegálnej migrácii," vymenoval.

Takisto požaduje podmieniť finančnú podporu Ukrajiny garanciami, že európske peniaze, vrátane tých slovenských, nebudú spreneverené. Časť z týchto zdrojov by mala byť podľa Fica použitá na obnovu slovenskej infraštruktúry v prihraničných oblastiach a na podporu slovenských firiem pri obnove Ukrajiny.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.