Zora 30.10.2023 15:28 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Hledač kovů našel u Brna lidské ostatky. Pod německým ešusem byli pohřbeni tři vojáci rudé armády

27. 10. 2023 

K nevšednímu nálezu německého ešusu z druhé světové války a kosterním pozůstatkům nedaleko Rozdrojovic u Brna byli povoláni pracovníci z Ústavu archeologické památkové péče v Brně. O chystané akci byl s předstihem informován obecní úřad v Rozdrojovicích a s ohledem na očekávatelnou přítomnost střeliva a munice předběžně i pyrotechnici Policie ČR. Celé dopoledne trvající výkopové práce doplněné v brzkých odpoledních hodinách příjezdem dvou policejních vozidel, které tolik vzrušily některé kolemjdoucí, byly tedy skutečně jen záchranným archeologickým výzkumem.

Nebývá zvykem, že informujeme o záchranném výzkumu několik hodin od jeho ukončení a bez jeho alespoň předběžného vyhodnocení, v tomto případě je však zřejmě třeba již v zárodku zadusit fámy a složité myšlenkové konstrukce ústící až v podezření z kriminální činnosti, které údajně vyvolala naše činnost v lese u Rozdrojovic,” sdělil vedoucí záchranného výzkumu Jiří Kala.

Pod německým ešusem překvapivě leželi rudoarmějci

Navzdory očekávanému hrobu vojáka německého Wehrmachtu, spočívaly v mělké jámě kosterní pozůstatky dokonce tří mužů, kteří však dle zbytků výstroje a výzbroje náleželi celkem s jistotou do řad Rudé armády. Vše bude teprve vyhodnoceno a zařazeno do historického kontextu, je však poměrně zvláštní, že Sověti, kteří své padlé po válce dosti pečlivě a systematicky exhumovali, nechali tento polní hrob nepovšimnut. Jakoby o něm snad ani nevěděli.

Kosterní pozůstatky a nalezené artefakty převzal Ústav archeologické památkové péče v Brně, který vypracuje nálezovou zprávu a padlí vojáci se snad časem dočkají důstojného odpočinku. Nález byl oznámen i Ministerstvu obrany, v jehož kompetenci se válečné hroby nacházejí. Policejní pyrotechnici odvezli nalezené puškové střelivo – podezření na přítomnost „něčeho“ většího a nebezpečnějšího, které během výzkumu vyvstalo, se naštěstí nakonec nepotvrdilo.

Autor: red Zdroj a foto: Ústav archeologické památkové péče v Brně

https://zpravyzmoravy.cz/hledac-kovu-nasel-u-brna-lidske-ostatky-pod-nemeckym-esusem-byli-pohrbeni-tri-vojaci-rude-armady/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.