Zora 30.10.2023 15:45 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Iránsky prezident Raísí: Činy Izraela môžu všetkých prinútiť konať

Teherán 29. októbra (TASR) – Iránsky prezident Ebráhím Raísí v nedeľu varoval Izrael, že neutíchajúce izraelské bombardovanie pásma Gazy "môže všetkých prinútiť" konať.

"Zločiny sionistického režimu prekročili červenú líniu a môžu prinútiť všetkých konať," napísal Raísí na sociálnej platforme X donedávna známej ako Twitter. "Washington žiada, aby sme nič nepodnikali, ale sám pritom štedro podporuje Izrael," dodal.

Izrael bombarduje palestínske pásmo Gazy od útoku militantov z hnutia Hamas, ktorí z tohto územia zaútočili na Izrael 7. októbra. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov do pásma Gazy.

Izrael reagoval intenzívnymi leteckými údermi na toto palestínske územie ovládané Hamasom. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva zahynulo už vyše 8000 ľudí, z nich polovica boli deti.

"USA adresovali Osi odporu odkazy, no dostali jasnú odpoveď na bojisku," uviedol ďalej Raísí. Iránske úrady používajú "Os odporu" ako súhrnné pomenovanie pre Irán a jeho spojencov - libanonské militantné hnutie Hizballáh, húsíov v Jemene a iné šiitské sily v Iraku a Sýrii.

Z Raísího vyjadrení nie je úplne jasné, na čo narážal, ale je pravdepodobné, že myslel nedávnu sériu útokov na americké jednotky v Iraku a Sýrii a silnejúce prestrelky Hizballáhu a Izraela na izraelsko-libanonskej štátnej hranici.

Irán ako finančný a vojenský podporovateľ Hamasu označil útok zo 7. októbra za úspech, poprel však, že by sa na ňom zúčastnil.

"Irán považuje podporu povstaleckých skupín za svoju povinnosť..., ale povstalecké skupiny zastávajú nezávislé názory, prijímajú vlastné rozhodnutia a konajú nezávisle," povedal Raísí v sobotu pre televíziu al-Džazíra v rozhovore, ktorého pasáže zverejnila iránska štátna tlačová agentúra IRNA. "USA veľmi dobre poznajú naše aktuálne možnosti a vedia, že ich nemôžu prekonať," dodal.

--

Erdogan pohrozil Západu vojnou „kríža a polmesiaca“

29. októbra 2023

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil západným krajinám vojnou „kríža a polmesiaca“, povedal na veľkom zhromaždení na podporu Palestíny v Istanbule.

"Západ, apelujem na vás! Chcete vyvolať novú vojnu medzi krížom a polmesiacom? Ak o to vynakladáte také úsilie, potom vedzte: tento ľud nie je mŕtvy, je pevne na nohách. Sme plní odhodlania ako v Líbyi, v Karabachu, vedzte, že takí sme na Blízkom východe," zdôraznil.

Podľa tureckého lídra sú za masaker v pásme Gazy zodpovedné západné krajiny, pretože „zmobilizovali všetky sily vrátane médií, aby legitimizovali izraelské vojnové zločiny“. Za skutočného teroristu označil aj premiéra židovského štátu Benjamina Netanjahua.

Okrem toho Erdogan komentoval výsledky hlasovania o rezolúcii OSN a poznamenal, že „len 13-14 krajín“ podporilo stanovisko Tel Avivu.

Deň predtým Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu arabských krajín vyzývajúcu na okamžité prímerie v zóne palestínsko-izraelského konfliktu. Za dokument hlasovalo 120 štátov, 14 bolo proti a 45 sa zdržalo hlasovania.

"Takže, Izrael, si odsúdený byť sám na svete a potom budeš odsúdený na zánik, nech urobíš čokoľvek. OSN urobila dobrý krok prijatím tejto rezolúcie," povedal turecký prezident.

Sťažoval sa aj na členov opozície, ktorí považujú Hamas za teroristov. Podľa jeho názoru to nie je palestínske hnutie, ale Izrael, kto sa správa ako skupina.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.