Zora 30.10.2023 15:59 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

Izrael sťahuje z Turecka po Erdoganových vyjadreniach diplomatov

Jeruzalem 28. októbra (TASR) - Izrael sťahuje z Turecka svojich diplomatov a zároveň prehodnotí vzťahy s touto krajinou. Oznámil to v sobotu izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v reakcii na vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktoré zazneli na masovom zhromaždení na podporu Palestínčanov v Istanbule. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Erdogan na sobotnom zhromaždení kritizoval vojenskú kampaň Izraela v pásme Gazy. Povedal pritom, že západné vlády sú hlavným vinníkom, ktorý stojí za "masakrom" v Gaze. "Každý vie, že Izrael je v tomto regióne len pešiakom, ktorý bude obetovaný, keď príde ten deň," povedal desaťtisícom zhromaždených.

Izrael však zároveň označil za "okupanta" a izraelskú vládu obvinil z toho, že sa v Gaze správa ako "vojnový zločinec" a snaží sa "vyhladiť" Palestínčanov. Erdogan tiež povedal, že Turecko má historickú povinnosť brániť práva Palestínčanov.

"Vzhľadom na závažné vyhlásenia prichádzajúce z Turecka som nariadil návrat tamojších diplomatických predstaviteľov s cieľom prehodnotiť vzťahy Izraela s Tureckom," napísal Kohen na platforme X, predtým známej ako Twitter.

Podľa nemeckej televízie NTV však izraelská veľvyslankyňa v Turecku Irit Lillianová ako aj ďalší zamestnanci izraelskej ambasády v Ankare odišli z Turecka už pred viac ako týždňom.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.