Milo 30.10.2023 16:02 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Patriarcha Kirill vidí v situácii v Machačkale pokus o vytvorenie roztržky medzi moslimami a Židmi

Patriarcha Kirill: Pre útočníkov v Machačkale neexistujú žiadne morálne ospravedlnenia.

V nepokojoch na letisku Machačkala vidí patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill pokus o vytvorenie roztržky medzi ruskými Židmi a moslimami. Takéto vyhlásenie zverejnil na oficiálnej stránke Moskovského patriarchátu.

„Neexistuje žiadne morálne ospravedlnenie pre tých, ktorí plánovali zaútočiť na nevinných ľudí. <…> Oni [tí, ktorí prišli do Dagestanu] nenesú a nemôžu niesť žiadnu zodpovednosť za to, čo sa deje na Blízkom východe. <...> Nepochybujem o tom, že na vyvolaní tohto incidentu sa podieľali sily, ktoré nepohrdli ničím, čo by vyvolalo v našej krajine neporiadok,“ hovor patriarcha. Vyjadruje tiež podporu a vyzýva na rešpektovanie slov islamských vodcov, ktorí vyzývajú na ukončenie nepokojov.

--

Ministerstvo zdravotníctva Dagestanu poprelo správy o smrti policajta v dôsledku nepokojov na letisku Machačkala.

„Všetci zranení sú nažive,“ povedala pre RIA Novosti vedúca tlačovej služby ministerstva Zarina Agmadova.

Zdroj RIA Novosti z orgánov činných v trestnom konaní v Dagestane tiež označil publikácie v rôznych telegramových kanáloch o smrti policajta za nepravdivé.

V noci predtým sa obyvatelia Machačkaly vlámali na pristávaciu dráhu letiska Ujtaš, kam prilietal let z Tel Avivu . Bolo hlásené, že hľadali izraelských občanov, ktorí prišli , a tiež kontrolovali autá opúšťajúce územie. Začali nepokoje.

Letisko bolo dočasne uzavreté a lietadlá, ktoré mali pristáť v hlavnom meste Dagestanu, boli presmerované na náhradné letiská. Na miesto dorazili bezpečnostné sily a čoskoro Federálna agentúra pre leteckú dopravu oznámila, že letisko bolo vyčistené od nepovolaných osôb.

Vyšetrovací výbor začal trestné konanie pre organizovanie masových nepokojov. Muži zákona identifikovali 150 ľudí a 60 z nich zadržali.

Podľa ministerstva zdravotníctva Dagestanu bolo pri nepokojoch zranených viac ako 20 ľudí - bezpečnostné zložky aj civilisti: asi desať z nich utrpelo ľahké zranenia, ďalších desať previezli do nemocníc, dvaja boli v mimoriadne vážnom stave.

--

Agentúra TASS zozbierala kľúčové vyhlásenia predstaviteľa Kremľa Peskova.

O príčinách udalostí v Dagestane

Zdroje: tass.ru ura.ru ria.ru

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.