Zora 31.10.2023 15:26 Zobraziť v diskusii

Re: Nová vláda SR

Martina Šimkovičová kandidovala na kandidátke SNS. https://sk.wikipedia.org/wiki/Martina_%C5%A0imkovi%C4%8Dov%C3%A1

--

Ministerka kultúry Šimkovičová nadviazala komunikáciu s českým ministrom Baxom

----

https://www.facebook.com/photo/?fbid=890916835732017&set=pb.100044411260118.-2207520000

FB Martina Šimkovičová

Vážená spoločnosť,

z mojej pozície čelného predstaviteľa rezortu kultúry som včera pri príležitosti výročia vzniku Prvej česko-slovenskej republiky urobila prvý krok smerom k Českej republike a začala medzištátnu komunikáciu s čelným predstaviteľom rezortu kultúry, pánom ministrom Martinom Baxom.

So súhlasom, ktorý som od pána ministra dostala, vám dávam začiatok našej komunikácie na vedomie.

Pán minister mal včera náročný program, a tak jeho oficiálnu reakciu ešte v tejto chvíli k dispozícii nemáme, ale jeho vyjadrenie k tejto dôležitej udalosti nám prisľúbil v dohľadnom čase prostredníctvom svojho kabinetu.


Vážený pán minister kultúry Českej republiky Martin Baxa,

pri všetkej úcte k Českej republike, dovoľujem si napísať Vám toto posolstvo ako ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová pri príležitosti dnešného významného kultúrneho sviatku vzniku Prvej česko-slovenskej republiky. Práve v tento deň v roku 1918 sa naše dva bratské národy osamostatnili a vytvorili samostatný spoločný štát. Dovoľte mi takýmto spôsobom vzdať hold a vyzdvihnúť zásluhu hlavného dejateľa tejto skutočnosti s menom Tomáš Garrigue Masaryk, ktorý sa isto nie náhodou narodil uprostred našich národov v meste Hodonín a isto nie náhodou boli jeho rodičmi česká matka Terezie Kropáčková a slovenský otec Jozef Maszárik. S takouto predispozíciou jeho kolísky, vďaka jeho talentu, mysleniu, vzdelaniu, diplomacii, tvorivosti, čestnému charakteru a v neposlednom rade nebojácnosti nie je náhoda, že to bol práve on, ktorý naše bratské národy spojil v jeden samostatný celok. Aj keď dnes už každý z našich národov patrí do vlastného samostatného štátu, naďalej žijeme vedľa seba s rešpektom a úctou. Ako prestaviteľka rezortu kultúry si však dovolím tvrdiť, že vo svete kultúry naďalej žije duch Česko-Slovenska. Pre môj vplyv na Ministerstve kultúry Slovenskej republiky mám jasnú víziu, ktorá významným spôsobom nadväzuje na charakter pána Tomáša G. Masaryka. Ak sa mi podarí pre moju víziu získať podporu v mojom rezorte, veľmi rada ju budem prezentovať u vás, ak tú možnosť dostanem. Zo srdca prajem dnes prostredníctvom Vás, aby ste si dnešný deň užili na čo najvyššej možnej kultúrnej úrovni naprieč celým spoločenským spektrom.

S úctou,

ministerka kultúry Martina Šimkovičová


Poznámka pod čiarou: Plne si uvedomujem, že okrem Tomáša G. Masaryka stáli za vznikom Prvej česko-slovenskej republiky aj ďalšie, nie menej významné osobnosti, ale práve zacielenie na osobnosť Tomáša G. Masaryka má osobitý význam prepojenia našich bratských národov.

----

zaujímavý komentár:

https://www.badatel.net/ako-a-kedy-sa-lekari-naucili-zabijat/#comment-213103

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.