Zora 31.10.2023 17:50 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Keňa zavedie bezvízový styk pre návštevníkov z afrických krajín

Nairobi 30. októbra (TASR) - Keňa do konca roka zruší vízovú povinnosť pre všetkých návštevníkov zo štátov Afriky, oznámil tamojší prezident William Ruto. "Je načase, aby sme si uvedomili, že vízové obmedzenia medzi nami hrajú proti nám," povedal Ruto na medzinárodnej konferencii.

Bezvízový styk v rámci kontinentu je cieľom Africkej únie (AÚ) už desať rokov. Hoci existujú regionálne dohody a bilaterálne dohovory, pokrok smerom k zrušeniu obmedzení je pomalý, uviedla v nedeľu stanica BBC News.

Podľa správy z roku 2022, ktorú podporila AÚ, ponúkajú vstup všetkým africkým občanom bez víz iba Seychely, Gambia a Benin.

Podľa Indexu vízovej otvorenosti Afriky (AVOI), ktorý meria, do akej miery sú jednotlivé africké krajiny prístupné návštevníkom z iných afrických štátov, však väčšina z nich napreduje smerom k zjednodušeniu vstupných procesov a zrušeniu obmedzení pre niektoré iné krajiny.

Keňa sa v roku 2022 v rámci tohto indexu umiestnila z 54 štátov na 31. mieste. Podľa Ruta je to zlé pre obchod.

"Keď ľudia nemôžu cestovať, nemôžu cestovať ani podnikatelia a všetci sme v strate. Do konca tohto roka nebude musieť mať žiaden Afričan víza, aby mohol prísť do Kene," vyhlásil Ruto na summite v Konžskej republike, zameranom na ochranu najväčších dažďových pralesov na svete.

AÚ vydala svoj "africký pas" v roku 2016. Cieľom je, aby všetci občania Afriky mohli cestovať po celom kontinente bez víz. Pas však stále nie je široko dostupný. Dôvodom sú sčasti obavy o bezpečnosť, pašovanie a vplyv na miestne trhy práce.

Ak je zrušenie všetkých vízových obmedzení v súčasnosti príliš veľkým krokom, správa AVOI odporúča niekoľko ďalších opatrení. Patrí medzi ne zníženie poplatkov, zavedenie štandardných víz pri príchode pre návštevníkov z Afriky a zavedenie bezpečného systému elektronických víz.

--

OSN: V KDR je rekordných 6,9 milióna vnútorne vysídlených osôb

Ženeva 30. októbra (TASR) - Počet vnútorne vysídlených osôb v Konžskej demokratickej republike (KDR) dosiahol následkom stupňujúceho sa násilia rekordných 6,9 milióna, oznámila v pondelok Organizácia Spojených národov (OSN).

Konflikt medzi povstalcami z Hnutia 23. marca (M23) a milíciami lojálnymi vláde sa od začiatku októbra zintenzívnil vo východnej provincii Severné Kivu, najmä severne od tamojšieho hlavného mesta Goma.

Medzinárodná organizácia OSN pre migráciu (IOM) uviedla, že mnohí ľudia, ktorí utiekli zo svojich domovov, ale zostali na území KDR, zúfalo potrebujú pomoc na uspokojenie svojich základných potrieb.

"IOM zintenzívňuje svoje úsilie o riešenie zložitej a pretrvávajúcej krízy v KDR, keďže počet vnútorne vysídlených osôb sa v celej krajine vyšplhal na 6,9 milióna, čo je zatiaľ najvyšší zaznamenaný počet," uvádza IOM vo vyhlásení.

"Vzhľadom na pretrvávajúci konflikt a stupňujúce sa násilie čelí KDR jednému z najväčších vnútorných vysídlení a jednej z najväčších humanitárnych kríz na svete," tvrdí IOM.

M23, ktoré od roku 2021 obsadilo rozsiahle územia na východe KDR, je jednou z niekoľkých milícií, ktoré ovládajú veľkú časť regiónu - aj napriek prítomnosti medzinárodných mierových síl.

IOM uviedla, že v októbri 2023 žilo vo východných provinciách Severné Kivu, Južné Kivu, Ituri a Tanganika približne 5,6 milióna vnútorne vysídlených osôb. Ako hlavný dôvod vysídlenia IOM uvádza pretrvávajúci konflikt.

"Obyvatelia KDR už desaťročia zažívajú krízu. Najnovšia eskalácia vyhnala z domovov za kratší čas viac ľudí ako kedykoľvek predtým. Ľudia naliehavo potrebujú pomoc," vyhlásil vedúci misie IOM v KDR Fabien Sambussy.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.