Lin 31.10.2023 21:50 Zobraziť v diskusii

Re: Tip na film

Aniž bych hledala, tento film na mě "vykoukl" - hned dávám odkaz. Jde totiž o velmi silný film a já na něj nikdy nezapomněla - i když je to už spoustu let, co jsem ho viděla v kině.

Jde o sovětský film Obelisk. I když je tématicky spojený s válkou, vymyká se běžným válečným filmům. Je trochu těžší na pochopení a týká se širšího okruhu než jen války a lidských charakterů. Kdo čeká jen "akci" v podobě stříleček a bojových scén, zklamu ho. V tomto filmu nejsou.

Film byl natočený podle povídky Vasila Bykova, běloruského autora. A má český dabing, protože na samém konci sedmdesátek běžel v kinech. Já dávám odkaz na verzi v RJ.

Vypráví se zde příběh učitele Mráze (Moroze), který je poslaný jako učitel do malé a velmi odlehlé běloruské vsi. Začíná pár let před velkou válkou a pak nás příběh učitele a jeho žáků provází až do konce. Je tu vykreslené hrdinství úplně obyčejných lidí - invalidního učitele a "jeho chlapců". Hrdinství, kterého si někteří ani nevšimli, přestože hlavní aktéři ochránili před nacistickou exekucí celou ves. Také doporučuju všimnout si chování nacistických pohůnků z řad domácího obyvatelstva.

https://www.youtube.com/watch?v=o54fEd557qY

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.